НОВЕ ЦИЈЕНЕ „ЧИСТОЋЕ“ – ПЉАЧКА ГРАЂАНА И ПРИВРЕДЕ

0
988

Реаговање

НОВЕ ЦИЈЕНЕ „ЧИСТОЋЕ“ – ПЉАЧКА ГРАЂАНА И ПРИВРЕДЕ

Поводом Саопштења које је “Чистоћа” ДОО Пљевља објавила желимо да укажемо на више пропуста у раду и саопштењу овог привредног друштва.

Прије свега у свом саопштењу истичу да поједине интересне групе покушавају да пласирањем нетачних информација доведу јавност у стварну и правну заблуду у погледу цијена комуналне услуге одвоза комуналног отпада у Пљевљима. Постављамо питање ауторима овог саопштења у чему се то састоји стварна и правна заблуда ако се у јавности појавило негодовање у погледу предложених цијена комуналне услуге? Да ли смо можда требали да прећутимо чињеницу да ће се усвајањем таквих цијена десити пљачка како грађана Пљеваља, тако и правних лица са територије ове општине?

Када говорите о обавези уједначавања цијена за физичка и правна лица, да ли то значи да ће грађани општине Пљевља до краја 2024. године за цијену комуналне услуге плаћати до 0,78 еура по метру квадратном, колико по предложеном цјеновнику износи цијена чистарине за бензинске станице, перионице, ауто школе и остале из ове катагорије?

Да ли мислите да је исправно да цијену услуга које пружате оправдавате са 170 запослених радника, и да грађани Пљеваља треба да финансирају непотребна запошљавања? Да ли правна служба “Чистоћа” ДОО Пљевља и остали који су учествовали у формирању спорних цијена знају на који се начин, према закону, формирају цијене? Чланом 53. став 1. Закона о комуналним дјелатностима је прописано да се цијене комуналних услуга утврђују на основу трошкова ангажовања потребне радне снаге, утрошене енергије, трошкова текућег одржавања, трошкова инвестиционог одржавања комуналне инфраструктуре и припадајуће опреме, трошкова отплате кредита за изградњу комуналне инфраструктуре и набавку припадајуће опреме, набавке потрошног материјала и других оправданих трошкова насталих у пружању услуге. Дакле, постоји више елемената за формирање цијена, а ви овакве цијене правдате бројем запослених радника. Ми се питамо да ли свих 170 запослених спада у потребну радну снагу?

Надаље, да напоменемо да је питање цјеновника одвожења комуналног отпада био дугогодишњи проблем, а што је добило и епилог пред Уставним судом Црне Горе. Из наведеног произилази да не постоји нагла заинтересованост, већ је било очекивано да ће се наша ријеч чути прије доношења новог цјеновника. Такође, да ли сматрате да физичка и правна лица из Пљеваља не би требала да буду заинтересована за сва питања која се тичу њих и да би требало да ћуте на све незаконите предлоге од стране “Чистоћа” ДОО Пљевља?

Са којим правом и у ком својству наводите да пљеваљски предузетници константно траже привилегије и избјегавају обавезе, наводите да исплаћују минималце својим запосленима, да дио минималаца исплаћују у роби а дио на руке, да исти не осигуравају своје раднике? Да ли можда претендујете да за цијене услуге које намјеравате да наплаћујете почнете да се бавите и неким другим пословима, можда да преузмете дио надлежности Пореске управе, инспекцијских органа итд?

Не постоје привилеговани корисници, бар не међу нама. Постоје они којима нисте пружали услуге све до доношења нове Одлуке о одржавању чистоће из 2020. године, будући да према претходној одлуци нисте били овлашћени да пружате услуге на територији цијеле општине. Постоје они којима нисте пружали наведене услуге, јер за исте нисте били овлашћени, али сте своје непостојеће услуге покушали да наплатите, којим поводом се води више спорова пред Привредним судом Црне Горе. Један од тих спорова, који је правоснажно окончан, сте изгубили управо због чињенице јер услуге нисте вршили, односно нисте били овлашћени да вршите услуге на свима дијеловима наше општине. Мада, нисте само покушали да наплатите непостојеће услуге, покушали сте да, поред тих услуга, привредна друштва из Пљеваља оптеретите и додатним трошковима ангажовања адвоката. Не споримо ваше право да као ДОО ангажујете адвоката, него се питамо зашто ангажовање адвоката када имате правну службу и запосленог дипл. правника који присуствује свим суђењима и активно заступа “Чистоћу” ДОО Пљевља, за разлику од ангажованог адвоката који у поступцима само фигурира? Да ли овим чините услугу некоме, будући да по изгубљеном спору плаћате ангажованог адвоката уз примања запосленог дипл. правника? Да ли су то дупли, непотребни трошкови “Чистоће” ДОО Пљевља, које покушавате да подмирите повећањем цијена услуга за сва физичка и правна лица? Ово да разјаснимо због јавности, за коју кажете да покушавамо да доведемо у стварну и правну заблуду. Јавности која мора да зна све о вашем раду, будући да је ваш оснивач општина Пљевља.

Надаље, колико смо “привилеговани” говоре и износи годишњих рачуна које испостављате појединим правним лицима са територије наше општине. Навешћемо примјер привредног друштва које се бави трговином, а коме је годишњи рачун за ваше услуге 27.000,00 еура, привредног друштва које се бави угоститељством, коме рачун износи 16.000,00 еура и дрвопрерађивача са рачуном од 8.000,00 еура. Ово су само неки од примјера наше “привилегованости”.

Да ли знате да је дискриминација то што предложени цјеновник садржи више категорија за правна лица?

Да сте имали потребу да се у писању подзаконских аката консултујете са својим суграђанима, поучили би вас да се у члану 36. став 6. Закона за заштиту потрошача наводи да се цијена услуге од јавног интереса обрачунава према стварној потрошњи, ако је технички могуће према утврђеној тарифи или цјеновнику. Дакле, метар квадратни није стварна потрошња, већ је то количина одложеног отпада.

Још ћемо вас поучити о лијепом понашању. Није пристојно да у својству привредног друштва чији је оснивач општина Пљевља, која, гле чуда, припада свим грађаним опшине Пљевља, дајете епитете привредницима називајући их грлатим, јер ГОСПОДО из “Чистоће” ДОО Пљевља, основани сте да би пружали услуге од јавног интереса.

“ПРИВИЛЕГОВАНА” ПРИВРЕДНА ДРУШТВА СА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ ПЉЕВЉА:

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here