БЛОКИРАНИ РАЧУНИ ЛОКАЛНИХ ПУТЕВА, ГРИЈАЊА И РТВ ПЉЕВЉА

0
695

Пореска управа покренула принудну наплату пореза и доприноса

БЛОКИРАНИ РАЧУНИ ЛОКАЛНИХ ПУТЕВА, ГРИЈАЊА И РТВ ПЉЕВЉА

Извршни директор предузећа „Чистоћа“ Саша Јечменица потврдио је за „Дан” да је приликом принудне наплате овом предузећу Пореска управа наплатила 45 хиљада еураПЉЕВЉА –

Пореска управа Црне Горе због дуга за порезе и доприносе блокирала је јуче рачуне појединих локалних предузећа у Пљевљима, међу којима и предузеће Локални путеви, па се поставља питање како ће се у наредном периоду одржавати путеви на простору општине. Рачун Локалних путева, према сазнањима „Дана”, блокиран је на износ од 29 хиљада еура, па је предузеће остављено без могућности да сервисира све чешће кварове на механизацији, али и да обезбиједи потребно гориво за свакодневни рад на чишћењу локалних путева од снијега.

  • Тачно је да је рачун предузећа блокиран али још увијек не знам колики је износ у питању – казао је јуче за „Дан” Драган Јововић, директор Локалних путева, уз појашњење да је ово предузеће исплаћивало бруто зараде, као и одређени износ у циљу смањења постојећег дуга по основу пореза и доприноса.

Јововић нам није могао одгворити како ће ово предузеће функционисати наредних дана у условима када је висина снијежног прекривача по пљеваљским селима до метар и по, односно када је неопходно обезбиједити несметан саобраћај на сеоском подручју.

  • У последње вријеме имали смо доста проблема са сервисирањем машина јер је приликом чишћења путева долазило до озбиљних оштећења. Не знам из којих ћемо сада средстава куповати потребно гориво и плаћати поправке. Посебно ако је тачно да је блокада рачуна око 29 хиљада еура – истиче Јововић.

Поред Локалних путева, рачун је блокиран и предузећу „Гријање“, али како у овом предузећу већ дужи временски период нема извршног директора, нијесмо могли дознати о ком се износу ради. Извршни директор предузећа Чистоћа Саша Јечменица потврдио нам је да је приликом принудне наплате овом предузећу Пореска управа наплатила 45 хиљада еура. Јечменица је за „Дан” казао да на мјесечном нивоу ово предузеће Пореској управи уплаћује око 50 хиљада еура.

  • Наплата у износу од 45 хиљада је извршена али нам рачун није блокиран – каже Јечменица чиме је потврдио да је ово предузеће у вријеме наплате имало већи износ новца на рачуну.

Поред локалних предузећа, Пореска управа је блокирала и рачун пљеваљске Радио телевизије на износ од 55 хиљада еура. Запослени у овој медијској кући су тим чином непријатно изненађени у сусрет Дану новинара, 23. јануару.

  • Тачно је да постоје дугови али нијесмо очекивали блокаду рачуна ових дана. Посебно је незгодно што остајемо без средстава за основне потребе и што је износ од 55 хиљада прилично велики за наше прилике, односно што се ради о износу који одговара тромјесечним приходима од стране локалне управе – рекао је директор РТВ Пљевља Дејан Миличић.

Пљеваљска Радио-телевизија на годишњем нивоу од општине Пљевља добија 261 хиљаду еура. Међутим, укупни дуг по основу пореза и доприноса износи око 450 хиљада еура.

  • Запослени можда тек у априлу могу очекивати деблокаду рачуна и да приме плату – каже Миличић за „Дан”.

Наредних дана ће се видјети хоће ли доћи до паралисања рада ових општинских предузећа или ће им локална управа притећи у помоћ.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here