ВЛАДИКА ПОРФИРИЈЕ 46. ПАТРИЈАРХ СРПСКИ

0
590

Достојан!

ВЛАДИКА ПОРФИРИЈЕ 46. ПАТРИЈАРХ СРПСКИ

Српска  православна црква добила је 46. поглавара у својој историји а то је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Новог патријарха, наследника блаженопочившег Иринеја Гавриловића, изабрао је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на сједници у крипти храма Светог Саве на Врачару.

Кандидати за патријарха били су 30 архијереја СПЦ, они са најмање пет година епархијске службе, а право гласа имало је њих 39, колико Сабор и броји чланова, од којих је било присутно 36. У апостолском жријебу за избор 46. патријарха СПЦ нашла су се имена владике бачког Иринеја, бањалучког Јефрема и митрополита загребачко-љубљанског Порфирија.

Нови патријарх СПЦ, досадашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић, рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Прво је од троје дјеце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог светског рата, из села Осиње крај Дервенте у Босни и Херцеговини доселили у Војводину. На крштењу је добио име Првослав.

Основношколско образовање стекао је у Чуругу, а гимназију „Јован Јовановић Змај“ завршио је у Новом Саду 1980. године. Похађао је студије археологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Убрзо је почео да студира и на Богословском факултету Српске Православне Цркве, на којем је и дипломирао 1987. године.

Прије тога замонашен је у манастиру Дечани,а по завршетку факултета отишао је на постдипломске студије у Атину гдје је остао до 1990. године. По благослову епископа бачког Иринеја 6. октобра 1990 отишао је у манастир Ковиљ. Тамо је 21. новембра 1990. године рукоположен у чин јеромонаха. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном засједању 14. маја 1999. изабрао за викарног епископа јегарског при Епархији бачкој.

Одбранио је докторску дисертацију “Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу Светог Јована Златоуста” на Богословском факултету Универзитета у Атини (2004).

Савет Републичке радиодифузне агенције Србије – РРА, изабрао га је 29. јула 2008. за свог предсједника.

У периоду 2010—2011. био је епископ војни, а затим координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном мајском засиједању 24. маја 2014. изабрао за митрополита загребачко-љубљанског.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here