ОПШТИНА ПЉЕВЉА ЈОШ НИЈЕ РАСПИСАЛА ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИЗВОЂАЧА РАДОВА

1
518

Неизвјестан завршетак радова на реконструкцији споменика на Стражици

ОПШТИНА ПЉЕВЉА ЈОШ НИЈЕ РАСПИСАЛА ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИЗВОЂАЧА РАДОВА

Након што послови на реконструкцији споменика на Стражици нијесу завршени ни након пет година од њиховог почетка, у Организацији бораца НОР-а страхују да неће бити окончани ни 1. децембра, када ће се обиљежити 80 година од Пљеваљске битке. Како нам је казао дугогодишњи члан и некадашњи предсједник ове организације Видоје Деспотовић у борачкој организацији очекују окончање започетих послова, посебно што се ове године обиљежава осам деценија од битке у којој је 236 бораца партизанског покрета изгубило живот.

  • Послови који су почели на реконструкцији споменика на Стражици још 2015. године требало би да се заврше. Ми се надамо њиховом завршетку али помало и страхујемо за исте, казао је Деспотовић уз појашњење да је споменик подигнут 1961. године приликом обиљежавања 20 година од битке и да би до обиљежавања јубилеја од 80 година требала да се заврши започета реконструкција.

Он је истакао и да је из локалне управе дато такво обећање, али да постоје и бројни други проблеми који би могли да онемогуће завршетак радова. Деспотовић притом подвлачи да приликом реконструкције споменика треба и извршити уписивање имена погинулих бораца.

  • Приликом изградње споменика није извршено уписивање имена погинулих бораца на унутрашњим зидовима. Надам се да ће сада то бити урађено. Те далеке 1961. године још увјек нијесу била обрађена сва имена, а недостајала су и материјална средства, казао је Деспотовић уз подсјећање да су сада позната имена свих погинулих бораца.
  • Ради се о погинулим борцима из 14 црнгорских општина, казао је Деспотовић уз поруку да се успомена на њих мора чувати.

Током Пљеваљске битке, која је вођена 1. децембра 1941. године, између припадника партизанског покрета и окупаторских италијанских формација, поред 236 бораца погинуло је у борбама и окупаторској одмазди око 200 цивила.  Реконструкција споменика на Стражици, која је почела прије пет година, одуговлачи се јер се на општинске јавне позиве не јављају извођачи радова.

Иначе, општина Пљевља још увијек није расписала јавни позив за завршетак започетих радова на Стражици.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here