ПРОИЗВОЂЧИ МЛИЈЕКА ОД ВЛАДЕ ТРАЖЕ ДОДАТНЕ ПРЕМИЈЕ

0
430

Као мјеру на поскупљење сточне хране

ПРОИЗВОЂЧИ МЛИЈЕКА ОД ВЛАДЕ ТРАЖЕ ДОДАТНЕ ПРЕМИЈЕ

Са скупа чланова Уније сточара сјевера и највећих произвођача млијека из читаве Црне Горе у мјесту Кљајевића Лука, затражено је од Владе Црне Горе да што прије уведе додатне премије на млијеко. Такав закључак је донијет услед огромног поскупљења житарица и концентроване хране. Сточари кажу да је поменута сточна храна почела да скупља од 1. јануара ове године и да они од Владе траже да се додатне премије управо и уведу и исплате  од почетка године.

  • Концентрована храна и житарице су поскупљале за око педесет одсто, што је изузетно велики удар на буџет свих произвођача млијека, каже предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић и појашњава да сточари трпе сувише дуго, јер је у овој области ситуација тешка већ пуних двадесет година.

Он је казао да Влада на апел сточара мора реаговати што прије, јер свако оклијевање скупо кошта сточаре. Живковић наводи да садашње откупне цијене млијека не могу покрити трошкове производње.

  • Сваки дан оклијевања Владе да уважи сточаре је губитак. Зато Влада треба да реагује што прије и спаси домаћу производњу, казао је Живковић и додао да се овај проблем може рјешавати у директним разговорима произвођача млијека и представника Владе.

Према његовим ријечима откупне цијене на југу и сјеверу су изузетно лоше, а дјелимично су боље у у централним дјеловима Црне Горе, гдје је већа концентрација мљекара. Он је ипак појаснио да је у тим дјеловима скупља производња млијека.

  • У пљеваљској општини откупна цијена се креће од 25 до 30 центи по једном литру. То је цјена без премија, а износ премија зависи од квалитета млијека. У централним дијеловима цјена је значајно боља али тамо су и трошкови производње већи, казао је Живковић.

На наше питање дали ће сточари због изузетно лоше ситуације предузети неке радикалније мјере, Живковић каже да сада све зависи од става Владе према овој проблематици. Он наводи да су се сточари за початак  окупили и да су усагласили ставове око основних потреба, а да ће у наредном периоду заузети став и око нових потеза.

  • За сада не могу рећи хоће ли бити протеста. То више зависи од Владе него од произвођача млијека. Свако несхватање праве ситуације је губитак и Владе и сточара. Очекујем пуну сарадњу и разумјевање јер је то и најбољи пут до доброг решења, казао је Живковић који је један од највећих произвођача млијека у пљеваљској општини.

Произвођачи млијека већ дужи низ година се жале на откупне цјене, тврдећи да су оне прениске, као и да им премије омогућавају да одрже производњу. Како премије за откупљено млијеко зависе од квалитета, тешко је доћи до потребног нивоа у квалитету али и до одговарујућег износа висине премија. Посебно је тешко у мају и јуну мјесецу, као и у септембру, када потражња за млијеком опада, односно када се са терена повлаче бројне мљекаре које врше откуп. Сви ти, као и многи други проблеми, већ двије деценије оптерећују сточаре.

Живковић каже да су сточари незадовољни и због кашњења усвајања буџета за текућу годину али и због настављања са старом праксом да пољопривредни произвођачи и сточари не учествују у планирању Агро буџета.

  • Неприхватљива је досадашња пракса да пољопривредници не учествују у доношењу Агро буџета.  Питам представнике Министарства ко боље познаје потребе пољопривредника од самих пољопривредника. У претходном периоду имали смо ситуацију да пољопривреднике није нико питао приликом доношења Агро буџета и дошли смо у садашњу ситуацију. Ако се настави са оваквом праксом питање је гдје ћемо бити за пар година, казао је Живковић и поручио да се у садашњим условима не може рачунати на озбиљну домаћу производњу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here