ПЉЕВАЉСКИ ПЧЕЛАРИ И ОВЕ ГОДИНЕ ОСТАЛИ БЕЗ МЕДА

0
371

У кошницама од 5 до 10 килограма меда

ПЉЕВАЉСКИ ПЧЕЛАРИ И ОВЕ ГОДИНЕ ОСТАЛИ БЕЗ МЕДА

Пљеваљски пчелари и током ове године прошли су са приходом испод пљеваљског просјека. У кошницама су у просјеку нашли од пет до десет килограма меда, што није на задовољовајућем нивоу. Приноси се разликују од села до села, један од фактора представља и то јесу ли пчелари из Пљеваља током зиме пчеле селили на југ.

-Меда је било нешто више него прошле године, али недовољно за економско пчеларство. Сусрећемо се са низом неуспјешних пчеларских сезона и може се већ говорити о неизвијесном бављењу пчеларством – казао је у изјави за медије предсједник Пчеларског удружења „Матица“ Жарко Драгашевић, уз напомену да су пчелари на југу Црне Горе прошли боље.

Према његовим ријечима, у појединим селима претходних година пчелари су се успјешно бавили пчеларењем, али ове године је лоша паша за пчеле била и на тим локацијама. Као примјер да ове године није као претходних, посебно истиче село Глибаће.

-Сезона је била толико лоша да људи не памте такву. Сви који су селили у Глибаће углавно су били на великим губицима – каже Драгашевић.

Лоши приноси меда су условили да цјена меда порасте на простору пљеваљске општине, па мед, иако се нађе, више се не може купити за десет евра.

-Углавном, килограм меда на простору пљеваљске општине ове године се продаје по 12 евра – казао је Драгашевић, уз појашњење да је у последње вријеме знатно порасла и цијена меда у сусједној Србији, гдје се прошле године килограм багремовог меда могао купити за три евра.

Од више пљеваљских пчелара смо претходних дана дознали да ће због неколико узастопно лоших сезона у пчеларењу број кошница смањити или да ће прекинути бавити се овим послом. Посебно је велико незадовољство код старијих лица, који у читавом послу не виде никакву финасијску рачуницу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here