ЕКОЛОЗИ ПОЗВАЛИ ТУЖИЛАШТВО И ПОЛИЦИЈУ ДА ИСПИТАЈУ ДЈЕЛОВАЊЕ „ШУМСКЕ МАФИЈЕ“

0
633

Ватром крију бесправну сјечу

Да се шуме пале како би се прикриле крађа дрвета и да на подручју пљеваљске општине пожаре не изазивају пиромани већ шумска мафија упозоравају из Еколошког друштва „Брезница“. Наиме, из ове организације позивају тужилаштво и полицију да што прије поступе по пријавама пљеваљске Службе за заштиту и спашавање како би се дошло до оних лица која су током љета подметнулa на десетине пожара. Еколози вјерују да су пожари подметнути и да је све урађено како би се прикрила крађа стабала на терену.

-Полиција и тужилаштво мора да расвјетли ко подмеће пожаре на простору пљеваљских шума, јер је свима јасно шта је позадина. Више нико у Пљевљима не вјерује да пиромани подмећу пожаре, већ је свима јасно да иза подметања пожара стоји шумска мафија, они људи који су протеклих година бесправно посјекли на хиљаде кубика изузетно квалитетног дрвета – каже извршни директор „Брезнице“ Милорад Митровић, уз појашњење да су особе које су подметале пожаре изазвале додатну штету за пљеваљску локалну управу, која је потрошила и огромна  средства за рад Службе за заштиту и спашавање.

Митровић је појаснио да се на опажареном простору не може утврдити када је неко стабло посјечено. С друге стране у случају неких локација гдје се последњих мјесеци дешавају пожари, сјеча шуме је вршена у прошлој или почетком ове године.

-Све је јако сумњиво, јер се прошле године сјекло, а ове године тај простор гори – каже Митровић и истиче да је и претходних година било јако сумњиво због чега се подмећу пожари.

Он одбацује као неосноване поједине тврдње да се шуме пале због бољег рода смрчка и других гљива. Према његовим ријечима, таквих пожара има у раним прољетним мјесецима, али да пожари у току љета немају никакве везе са тим. Притом, на опожареним подручјима лош је род печурки.

-Шумска мафија намјерно измишља приче како би прикрила свој рад и своје подвале на терену. Те приче су неистините. Подметање пожара се искључиво ради да би се прикрили трагови нелегалне сјече и да би се нека стабла опожарила како би била, приликом сјече, мање плаћена – каже Митровић.

Пракса подметања пожара траје већ дужи временски период, а, како тврде еколози, ове године је нешто и активнија, јер су се десиле политичке промјене у Црној Гори, па је неопходно прикрити многе „прљаве“ трагове.

-Многи се плаше како ће у наредном периоду поступати полиција и тужилаштво. Ако се десе темељне и ваљане промјене разоткриће се везе шумске мафије са људима у систему. Зато се вјерује да је најбоље доказе уклонити, односно да ватра спали све доказе могућих проневјера – закључује Митровић, уз позив полицији и  тужилаштву да што прије крену са истрагом.

Из пљеваљске Службе заштите и спашавање су протеклих дана саопштили да су обавјестили полицију, односно да су поднијели пријаве, јер сумњају да се пожари подмећу. У изјави за „Дан“ прије два дана први човјек ове службе Горан Чавић је саопштио да он не може рећи да је подметање пожара  директно са неким повезано, али да вјерује да је повезано са пословима експлоатације шума.

Током овог љета ситуација је посебно била критична на подручју Љутих страна и Зеленог борја, гдје је у претходном периоду извршена експлоатација дрвета.

Утврђена штета од 81 кубика дрвета

Када су у питању бесправне сјече у прошлој години, према подацима Управе за шуме, у прошлој години  је писано  6 кривичних пријава за посјечених 81 кубик дрвета у државним шумама. Према истом извјештају, од 81 кубика дрвета на лицу мјеста је заплијењено 44 кубика. Међутим, у званичном извјештају се не наводи која је то шумска штета гдје починиоци нијесу пронађени или тамо гдје су ухваћени. У случајевима гдје су концесионари вршили сјечу подразумјева се да је све у реду и да ту није било штете. С друге стране, еколози највише сумњају на злоупотребе у том дјелу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here