ОД 70 ПОЛИЦАЈАЦА СВЕГА 14 СРБИ

0
1138

Дискриминација Срба у полицији и даље траје

ОД 70 ПОЛИЦАЈАЦА СВЕГА 14 СРБИ

Након што су се на друштвеним мрежама појавили подаци о националном саставу седамдесет пљеваљских полицајаца, јасно се може видјети у којој мјери Срби у Пљевљима су били, и јесу, запостављени. Наиме, од седамдесет полицајаца свега њих 14 су припадници српског народа. Преведено у проценте, ради се о свега 20 одсто припадника српске националности, док се у Пљевљима на последњем попису, одржаном 2011. године, 57 одсто становништва изјаснило да припада српској националној заједници.

Истини за вољу, ако се зна каква је репресија спровођена у протеклом периоду против Срба, односно колико је бивша власт покушавала да присили све запослене у државним институцијама да се изјашњавају као припадници црногорске националности, право је чудо и да се 14 полицајаца одважило да се изјасни да припада српском народу.

С друге стране, и након политичких промјена Срба нема на челним позицијама у пљеваљској полицији, већ те послове обављају припадници других националних заједница.

Занимљиво је и то да су се полицајци из најудаљенијих пљеваљских села, која се налазе на самим границама са Републиком Српском и Републиком Србијом  изјаснили да су припадници црногорске националне заједнице. Међу тим полицајцима су се нашла лица из села Бобово, Честин и Поблаће.

У наредном периоду, док се очекује да се проценат српског становништва у пљеваљској општини увећа, видјећемо да ли ће Срба бити више у полицији него што их је било.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here