У БУКОВИЦИ ЈОШ УВИЈЕК НЕМА ПОВРАТНИКА

0
766

Потрошено 5 милиона еура а живи се само у седам кућа

У БУКОВИЦИ ЈОШ УВИЈЕК НЕМА ПОВРАТНИКА

Иако је Влада Црне Горе током протеклре деценије уложила значајна средства у обнову живота у пљеваљској Буковици, повратника у овом селу још увјек нема. Наиме, Влада је у периоду од 2010. до 2014. године уложила око пет милиона евра, од чега су изграђени многи путни правци, али и 120 кућа за наводне повратнике, који су деведесетих година услед ратних дешавања напустили Буковицу.

– Тренутно у седам тих кућа живе породице, док су остале куће празне – казао нам је предсједник Мјесне заједнице Буковица Глигор Топаловић и појаснио да се у појединим кућама живи током љета, односно да поједини Буковичани повремено долазе из средина у којима су стално насељени.

Топаловић појашњава да зиму није лако преживјети у неким буковичким селима, као што су Моћевићи или Бунгури, јер до тих села нема уредног зимског одржавања путева. Међутим, од предсједника заједнице смо дознали да поједини власници новоизграђених кућа нијесу ни дошли да узму кључеве.

– Неки власници кућа се уопште нијесу појавили у Буковици. Нису узели кључеве од кућа и практично не знају гдје су им те куће – каже Топаловић и истиче да нико нема штете од повратка оних који су напустили Буковицу и да је најтеже што сада на великој територији коју заузима ово село живи око 200 становника.

Вриједи подсјетити да су буковичка села од Пљеваља удаљена од 50 до 90 километара и да су значајно ближа Чајничу и Фочи.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here