ШАКАЛИ СВЕ ВИШЕ ШТЕТЕ НАНОСЕ СТОЧАРИМА

0
774

Уништавају стада, сатиру дивљач

ШАКАЛИ СВЕ ВИШЕ ШТЕТЕ НАНОСЕ СТОЧАРИМА

Становници пљеваљског села Буковица последњих мјесеци трпе све више штете, јер им шакали нападају стада. Шакали нападају и у моменту када се стада оваца налазе у непосредној близини кућа.

– У сваком могућем тренутку се може очекивати упад шакала у стадо. Најчешће нападају на јагњад, али се дешава да нападну и на овце – каже један од буковичких домаћина Радош Јоловић и појашњава да је због шакала прошлог прољећа продао један број оваца, а да сада размишља да ли да прода и остатак.

Јоловић каже да су му шакали током љета, као и последњих дана, усмртили више јагњади, а да су истовремено повриједили више оваца.

– Када су овце на паши, без обзира јесу ли близу куће или негдје даље у ливади, увијек мора бити неко уз њих. Мала непажња даје прилику шакалима да усмрте или повриједе јагње или овцу – каже Јоловић.

У покушају да више дознамо о овом проблему контактирали смо и пљеваљско ловачко удружење, гдје су нам појаснили да су се шакали последњих година појавили на простору пљеваљске општине и да причињавају велике штете како сточарима, тако и у случају срнеће дивљачи и зечева. Притом, шакали су, према тврдњама предсједника пљеваљских ловаца Рада Јањушевића, јако обазрива дивљач, која је у стању да вјешто избјегне хајкача.

–Управо у ову недељу била је хајка на простору Буковице, односно у непосредној близини домаћинства Јоловића. Нажалост, ловци нијесу били успјешни, али ће са сличним акцијама наставити и у наредном периоду, казао нам је Јањушевић и појаснио да је и прошле године било организованих хајки и да је остријељено неколико шакала.

Јањушевић ипак упозорава и на чињеницу да је умножавање шакала на подручју пљеваљског краја, посебно Буковице, појава која ће своје лоше стране показати у неком наредном периоду.

–На неким просторима у Буковици, гдје се шакали често појављују, више немамо срнеће дивљачи. Плашим се да ће појава шакала негативно утицати на цијелом простору Буковице, која је изузетно богата срнећом дивљачи – каже Јањушевић и додаје да ће ловци покушати да, колико је то могуће, смање број шакала на овом простору.

Кањон ријеке Ћехотине, као и кањони Лужанске, Кржавске, Бавчића ријеке и Козице су веома погодни за срнећу дивљач, али, очигледно, и за шакале. Остаје да се види хоће ли на овим просторима Буковице шакали истријебити племениту дивљач или ће исти нестати са ових подручја.

Продају стада, остају без прихода

–Нажалост, због великог броја шакала поједини домаћини су донијели одлуку да продају своја стада, док један број домаћина тврди да ће исто тако поступити. Посебно су угрожена старачка домаћинства, јер ти људи нијесу у могућности да непрекидно буду уз своја стада – каже предсједник Мјесне заједнице Буковица Глигор Топаловић, уз појашњење да ће се све то негативно одразити и на финансијско стање појединих домаћинстава.

–Старијим људима било је знатно лакше да држе мање стадо оваца и да имају приход од продаје јагњади, него да држе крупну стоку. Сада ће продати стада или су их већ продали, тако да догодине не могу рачунати на тај приход – каже Топаловић

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here