БУЏЕТ ПЉЕВАЉСКЕ ОПШТИНЕ НЕЋЕ БИТИ ДОНИЈЕТ НИ У ФЕБРУАРУ МЈЕСЕЦУ

0
202

Буџет усвајају побједници октобарских избора

Буџет пљеваљске општине судећи по ситуацији на терену биће усвојен тек у марту мјесецу. Наиме, како је јуче у изјави за „Дан“ казао предсједник пљеваљске општине Рајко Ковачевић, буџетски план за ову годину усвајаће она већеина која буде у локалном парламенту након што Уставни суд одлучи по жалби Демократске партије соцјалиста, Бошњачке странке и Соцјалдемократа. Ковачевић је изразио наду да ће Уставни суд брзо донијети одлуку по питању регуларности изборних резултата са октобарских локалних избора.  

-Нацрт буџета је већ припремљен. Ипак мислим да би нека друга већина, која ће у наредном периоду вршити власт требала да усвоји буџет, казао је Ковачевић и појаснио да мисли да неће бити неких великих разлика у предлозима садашње и будуће већине.

Активности око усвајања буџета су практично обустављене  након што је већина коју је предводио  ДПС претрпљела пораз на локалним изборима 23. октобра прошле године. Ситуација се посебно закомпликовала након што су ДПС, Бошњачка странка и Соцјалдемократе поднијели жалбу Уставном суду због не прихватања изборних резултата на два бирачка мјеста. Како Уставни суд нема кворум за одлучивање, нови сазив локалног парламента још увјек није конституисан и највјероватније ће се конституисати тек након избора нових судија Уставног суда.  Да не би дошло до блокаде локалне управе, актуелни предсједник пљеваљске општине Рајко Ковачевић је донио одлуку о привременом финасирању за јануар и фебруар мјесец. Међутим, како је неопходно за усвајање буџета спровести јавну расправу од мјесец дана, буџет није могуће усвојити током фебруара, па ће одлука о привременом финасирању морати да се донесе и за март мјесец.

Из Демократског фронта, који је на последњим локалним изборима освојио највише одборничких мандата тврде да је понашање извршне власти ДПС-а и Бошњачке странке крајње неозбиљно и да се све ради на штету грађана.

Према члану 30. Закона о финансирању локалне самоуправе, буџет општине за наредну фискалну годину доноси се најкасније до 31. децембра текуће године. Од усвајања буџета директно зависи квалитет живота свих грађана Пљеваља. Не усвајање буџета има за последицу недостатак основних средстава за рад, заустављена је реализација започетих капиталних пројеката, онемогућено је пружање услуге грађанима кроз сервисе намијењене социјално-рањивим категоријама, онемогућено је пружање подршке за развој предузетничке активности као и други видови подршке који се спроводе годинама уназад, казао је један од кандидата са одборничке листе поменуте коалиције Вујо Грбовић и појаснио да свако одлагање конституисања нове локалне управе представља и одлагање усвајање буџета.

Буџет још није усвојен, а кад ће не знамо. Из дана у дан смо свједоци кршења закона али будите сигурни да ће исти одговарати за блокаду у којој се налази наша општина, закључио је Грбовић

Новца има али не и плана трошења

Последња сједница пљеваљског локалног парламента је одржана почетком октобра, управо када је извршен ребаланс прошлогодишњег буџета и када је буџетски план за минулу годину са 21,8  подигнут на 23,8 милиона еура.

Недавно је из локалне управе саопштено да је од поменутог износа остало непотрошено 5,512 милиона еура. Поменути новац ће бити пренијет у ову годину, што потврђује да пара има, али да је неопходно донијети буџетски план како би се исти потрошио, односно како би од тих средстава и грађани имали користи.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here