ПЉЕВАЉСКИ ПЕНЗИОНЕРИ СУОЧЕНИ СА БРОЈНИМ НЕДАЋАМА

0
339

Сваки трећи пензионер прима најнижу пензију

– На основу података од прошле године најнижу пензију има до двије и по хиљаде пензионера, казао је Дамјановић.

Иако у пљеваљској општини тренутно има 6 493 пензионера, више од једне трећине прима најнижу пензију у Црној Гори. У самом Удружењу пензионера кажу да су примања изузетно ниска и да велики број њихових чланова једва преживљава. 

Посебно је тешко за оне пензионере који немају ријешено стамбено питање и који су суочени са здраственим проблемима. Трошкови лијечења су све већи, а када је у питању стамбено збрињавање, станови на тржишту су прескупи, а обећана зграда са пензионерским становима није изграђена. 

У Удружењу пензионера кажу да они све предузимају како би помогли најугроженијим члановима али и сами истичу да та помоћ није довољна. 

-Током године у два наврата се дијели помоћ најугроженијим пензионерима. Помоћ се састоји у износу од 30 еура, казао нам је предсједник удружења Вукадин Дамјановић уз објашњење да се прва расподјела новчаних средстава може очекивати током љетњих мјесеци. 

Дамјановић наводи да расподјела новчане помоћи зависи од износа расположивих средстава.

-Друга расподјела новца ће се вршити у јесењим мјесецима, као и што је рађено претходних година, казао је Дамјановић. 

Према његовим ријечима износ најниже пензије од 259 еура није довољан да се покрију основни трошкови живота. Посебно је проблем што постоји велики број оних који имају ниску пензију. 

-Тренутно не располажем са прецизним подацима колико пензионера у Пљевљима има најнижу пензију. На основу података из прошле године најнижу пензију има до двије ипо хиљаде пензионера, казао је Дамјановић и истакао да ће прецизне податке имати у априлу мјесецу.

-Што се тиче живота пензионера могу да кажем да је ситуација изузетно тешка и да су многи пензионери матерјално угрожени, казао је Дамјановић и појаснио да је раст цјена основних животних намирница озбиљно угрозио животни стандард најстарије популације. 

Током последњих година најнижу пензију имали су некадашњи радници „Превоз Превља“, „Грађевинара“, пљеваљског Шумског предузећа, „Монтера“, као и других предузећа која су пропала током приватизације. Најнижа пензија прије пет година била је 125 еура, а потом је дошло до увећања на 145 и на 147. еура. У једном моменту, прије двије године,  око 930 пензионера примало је пензију у износу од 147 еура. Одлука да се најнижа пензија подигне на 259 еура је користила оним пензионерима који су имали до тада 147 еура примање. 

Број пензионера у благом паду

Када је у питању број пензионера у Пљевљима Дамјановић наводи да се исти у протеклом периоду није значајно смањио, као и да се и прошле године тај број кретао око шест и по хиљада еура. 

-Број пензионера се стално мијења, међутим у последњој години није дошло до великог смањења. Прошле године у ово доба у Пљевљима је било 6 510 пензионера а ове године их је 6 493, казао је Дамјановић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here