БОШЊАЦИ И МУСЛИМАНИ ПОСЛЕДЊА ОДБРАНА ПОЛИТИКЕ МИЛА ЂУКАНОВИЋА

0
992

Бошњаци и Муслимани на простору општине Пљевља и поред позива Странке правде и помирења да гласају на предсједничким изборима за Јакова Милатовића, били су последња одбрана политике Мила Ђукановића. Апсолутна већина из реда поменутих заједница подржала је, на позив Бошњачке странке и ДПС-а, Мила Ђукановића што се најбоље може видјети по званичним резултатима на оним бирачким мјестима у насељима гдје Бошњаци и Муслимани чине већину.

Мило Ђукановић је најбоље изборне резултате остварио на бирачком мјесту у сједишту Скупштине општине Пљевља, освојивши 278 гласова или 70,74 процента. На том бирачком мјесту Јаков Милатовић је освојио 115 гласова или 29,26 процената. Ђукановић је притом на гласачком мјесту „Супермаркет“, освојио 64,22 одсто гласова, у Основној школи „Бошко Буха“, гдје су постајала два бирачка мјеста, освојио је 62,42 односно 54,31 одсто гласова. На бирачком мјесту у насељу Гаговића имање, гдје гласају и бирачи из насеља Балибегово брдо, Ђукановић је освојио 54,1 одсто гласова.

У Пљеваљској Буковици, на бирачком мјесту у Основној школи „Братство-јединство“ гласало је укупно 100 бирача, гдје је подршку Милу Ђукановићу дало 53 гласача а Јакову Милатовићу 47. Међу Ђукановићевим бирачима већином су били  бирачи, Бошњаци и Муслимани, који су на дан избора дошли из Сарајева.

Насупрот Бошњацима и Муслиманима, понашали су се Срби у Пљевљима, који су у апсолутној већини дали подршку Јакову Милатовићу. У насељима Гуке и Жидовићи, Милатовић је остварио најбољи резултат. Тако је у Жидовићима за Милатовића гласало 91,67 процената, а у насељу Гуке, чак 92,4 процента.

Мило Ђукановић је у Пљевљима претрпио изузетно велики пораз, освојивши свега 28,33 процента гласова. Јаков Милатовић је освојио 71,77 одсто гласова. Да је међу гласачима Мила Ђукановића највише Бошњака и Муслимана може се видјети по чињеници да у општини Пљевља живи око 17,5 одсто припадника ових заједница.

Ако се погледа да је Мило Ђукановић остварио побједу на простору Цетиња, Бара, Улциња, Тузи, Плава, Гусиња, Петњице и Рожаја, сасвим је јасно да је апсолутна већина Бошњака и Муслимана у Црној Гори, гласало како су гласали Бошњаци и Муслимани у Пљевљима.

ПРЕМЋАНЦИ УЗ ЂУКАНОВИЋА

Поред гласача из насеља Пенда, Шевари, Балибегово брдо и других насеља гдје су Бошњаци и Муслимани у већини, у пљеваљском селу Премћани, Мило Ђукановић је остварио побједу. Тако је у овом селу 27 бирача гласало за Ђукановића, а свега 8 за Јакова Милатовића. Ђукановић је и ранијих избора побјеђивао у овом селу. Истини за вољу у овом селу ни један становник није припадник бошњачке и муслиманске заједнице.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here