ПАРТИЈАМА И СТРАНКАМА БИЋЕ ПОДЈЕЉЕНО 26 392 ЕУРА

0
382

Колико мандата, толико пара

Секретаријат за финансије Општине Пљевља донио је одлуку о расподјели буџетских средстава политичким партијама које су освојиле мандате на локалним изборима одржаним у октобру прошле године. За финансирање трошкова изборне кампање Општина је планирала око 33.000 еура, с тим што је 20 одсто новца исплаћено партијама и коалицијама након што је Општинска изборна комисија (ОИК) потврдила њихове изборне листе. Остатак од 26.392 еура, како се наводи у одлуци, расподјељује се сразмјерно броју освојених мандата. Средства се опредјељују тако што партијама припада мјесечни фиксни дио у износу од 258,5 еура плус варијабилни дио који зависи од броја одборничких мјеста у Скупштини општине.

Највише новца, 9.314 еура, добиће Демократски фронт, који је на локалним изборима освојио трећину односно 12 мандата. 6.986 еура припашће коалицији ДПС-БС-СД-СДП за освојених девет мандата, с тим што СД-е и СДП-е неће добити средства јер нису ни освојили одборничке мандате. Коалицији Демократа, Покрет за Пљевља и Уједињене Црне Горе која је освојили седам мандата припашће 5.433 еура, а Покрету Европа сад за четири освојена мандата 3.104 еура. Коалицији СНП-а и УРА-е, која је освојила два мандата, биће исплаћено 1.552 еура. 

ДПС ће у новом сазиву локалног парламента имати осам одборника, односно 10 мање него у досадашњем сазиву, што ће овој партији значајно смањити приходе. Без значајних прихода у односу на претходни сазив остаће и Демократе, јер су у претходном сазиву имали 7 а сада ће имати четири одборника. Мање приходе ће имати и СНП-е јер сада има једног, а имала је два одборника. Исте приходе ће имати Бошњачка странка и Покрет за Пљевља, јер су остали на једном односно на два мандата. Када су у питању редовни годишњи приходи на истом нивоу ће остати ДНП-е јер ће и у овом сазиву имати два одборника, док ће  у највећем добитку бити Нова српска демократија која је имала 2 а сада ће имати 10 мандата. 

За финансирање политичких партија заступљених у локалном парламенту, накнаде одборницима и закуп просторија, Општина Пљевља прошле године издвојила је преко 180.000 еура. Највише новца пореских обвезника, више од 125.000 еура, издвојено је за рад политичких партија које имају одборнике у пљеваљском парламенту.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here