ПЉЕВАЉСКА БОЛНИЦА НЕСТАЛА ИЗ БУЏЕТА

0
353

Министарство финансија оглушило се на упозорења да су хируршки инструменти стари пола вијека, да је хитно потребна набавка апарата за стерилизацију, али и порођајног стола, пумпи, опреме за лапароскопију. Болница обавијештена да нема новца за нову опрему, иако је то изгласано у Скупштини. Новац за изградњу нове болнице преусмјерен за више других пројеката у Никшићу и Рожајама.

Пљеваљска болница остала је ове године кратких рукава када је у питању набавка медицинске опреме, али и почетак градње новог објекта за ту установу.

Иако су посланици у Скупштини крајем 2022. изгласали да за ову годину 300.000 еура буде намијењено за медицинске уређаје и инструменте који фале пљеваљској болници, та се ставка никада није нашла у овогодишњем буџету.
Умјесто ње постојала је позиција „Изградња Опште болнице у Пљевљима” за коју је у 2023. планирано 505.900 еура, а након јучерашње сједнице Владе јасно је да ни тај новац неће припасти пљеваљској установи, већ ће бити распоређен на више текућих пројеката у Никшићу и Рожајама.
„Посебно смо изненађени јучерашњом одлуком Владе да се средства са наведене буџетске позиције алоцирају на друго мјесто, а није их било могуће искористити за много хитнију и амандманом дефинисану набавку недостајуће опреме за ОБ Пљевља”, казао је јуче директор пљеваљске болнице Саша Грбовић.


Опрема нестала из Закона о буџету
Грбовић је подсјетио да је амандманом посланика СНП-а на Закон о буџету за ову годину предложено да се у члан 20 код потрошачке јединице Управа за капиталне пројекте у оквиру програма Заштита, очување и унапређење објеката здравља, потпрограм Изградња и реконструкција објеката здравства, послије активности „Изградња, реконструкција и опремање здравствених установа” дода нова активност „Набавка опреме за ЈЗУ Општа болница Пљевља”.
Истакао је да је одређен износ у висини од 300.000 еура, гдје је јасно дефинисано и набројано за коју опрему је наведени новац намијењен.
„Како се ради о великом броју уређаја и инструмената, наређено је да се уради спецификација комплетне наведене опреме што је служба за јавне набавке болнице и урадила, након чега смо обавијештени, крајем јула ове године, да наведених средстава ‘нема’ у буџету и да наша установа мора чекати ребаланс буџета, да би јој ова средства била опредијељена”, казао је Грбовић.

Он је рекао да је прилично нејасно када и како је неко промијенио одлуку Скупштине којом је овај амандман усвојен и уврштен у Закон о буџету.
„Како се ради о средствима која су неопходна за свакодневно функционисање болнице, послали смо дописе Министарству финансија у циљу проналажења што бржег рјешења. Одговорено нам је да су (број одговора 01-130/23-6124/2 од 08.08.2023) Законом о буџету на активности ‘Изградња Опште болнице у Пљевљима’ планирана средства у износу од 505.900 еура и да та средства нису опредијељена за набавку опреме и да нису створене законске претпоставке да Управа за капиталне пројекте покрене тендерске процедуре”, појаснио је Грбовић.
Он је истакао да одговор Министарства финансија није у сагласју са текстом амандмана који је усвојила Скупштина као врховни законодавни орган, чиме се опет поставља питање ко је и по чијем овлашћењу мијењао одлуке Скупштине.
Зашто новац није остао у Пљевљима
Грбовић је казао и да је пљеваљска болница, по завршетку Међународног конкурса за идејно архитектонско рјешење, почела рад на пројектном задатку главног пројекта по налогу министарства, што су претходних дана и завршили.
Појаснио је да се пројектним задатком, урбано-техничким условима и првонаграђеним архитектонским рјешењем комплетира документација за тендер за главни пројекат, чија вриједност је од један до три одсто од укупне процијењене вриједности радова на објекту нове болнице, а која је скоро 27.000.000 еура.
„Претпоставка је да наведени тендер не може бити завршен у року краћем од шест мјесеци, што значи да ће и плаћање наведеног пројекта бити панирано у наредном буџету. Самим тим, још је чудније, с обзиром на то да плаћање главног пројекта улази у наредну фискалну годину, зашто наведена средства није било могуће искористити за потребе Болнице у Пљевљима, што је, понављам, амандмански изгласано у Скупштини”, закључио је Грбовић.
Новац за изградњу болнице у Пљевљима, али и Мељинама, као и реконструкцију здравствених објеката у Бијелом Пољу и на Цетињу преусмјерена су прекјуче одлуком Владе за рјешавање инфраструктурних проблема, радио-телевизију Никшић и ски-центар на локалитету Хајла. То је образложено чињеницом да се у овој години, због тендерских процедура, неће трошити средства опредијељена за капиталне издатке.
Пљеваљска болница једна је од ријетких установа павиљонског типа. Одјељења, лабораторија, РТГ кабинет и амбуланте смјештене су у различитим објектима што, како су раније оцијенили у тој установи, значајно отежава третман пацијената. Нова болница, како су више пута казали, треба да обезбиједи значајно боље услове за рад медицинског особља.
У пљеваљској болници ради тридесетак љекара, двадесет мање него што је предвиђено систематизацијом, а установа се у претходном периоду суочавала са одливом кадра јер су љекари одлазили у Клинички центар или веће здравствене центре.


Инструменти стари 60 година
Према допису пљеваљске болнице Министарству финансија, тој установи неопходни су хируршки инструменти јер су постојећи стари 50, 60 година, опрема за лапароскопију, порођајни сто, видео хеад импулс тест, дермаскоп, радиоталасни нож, монитор виталних функција, инфузионе и шприц пумпе.
Из ове установе наводе да је опрема за потребе вешераја стара више од 20 година и да на тржишту нема дјелова за поправку. Нарочито је хитна набавка аутоклава (апарата за стерилизацију инструмената) јер су кварови све чешћи, а више не постоји сервисна подршка за поправку. Из пљеваљске болнице су министарство упозоравали да би квар аутоклава потпуно онемогућио функционисање болнице, дома здравља у том граду и хитне помоћи, па би дошли у ситуацију да се заустави рад тих установа.
„Општа болница је најугроженија болница у Црној Гори, гледајући старост објекта, чињеницу да се ради о болници павиљонског типа, као и недостатак кадра и застарјелост опреме која је планирана за набавку”, закључили су из пљеваљске болнице.


(Извор: Вијести Ана Коматина )

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here