ХОДОЧАСНИЦИ ОБИШЛИ ШЕСТ СРЕДЊОВЈЕКОВНИХ МАНАСТИРА

0
428

У организацији Српског културног центра „Патријарх Варнава“ група од око педесет Пљевљака, током протеклог викенда, посјетила је манастире Тумане, Манасију, Раваницу, Љубостињу, Жичу и манастир Преображење у непосредној близини Чачка. Приликом обиласка ових светиња, учесници поклоничког путовања присуствовали су, у суботу, на Светој литургији у манастиру Тумане и на недељној Литургији у манастиру Љубостиња, док су на вечерњим богуслужењима били у манастиру Раваница и Преображење. Коначиште, у суботу вече, је организовано у Крушевцу, а у недељу је организован и двочасовни одмор у Врњачкој Бањи. 

Сви присутни имали су прилику да се у манастиру Тумане поклоне моштима светог Јакова и Зосиме, као и моштима других светитеља. У Манасији, од тамошњих монаха, испричан је историјат ове древне светиње, а присутни су имали прилику да се поклоне моштима Светог деспота Стефана Лазаревића. У Раваници учесници путовања су се поклонили моштима Светог кнеза Лазара, а у Љубостињи моштима Свете монахиње Јевгеније, односно књегиње Милице. 

Током посјете поменутим светињама, присутни су имали прилику да чују историјат о манастирима, о времену њихове градње, процвату, разарању и пљачкању од стране турских освајача, бомбардовањима од њемачког окупатора и похарама од стране комуниста. Кроз та казивања учесници путовања су се упознали са бројним и веома битним догађајима из српске историје, о којој се у јавности слабо говори. Свакако могле су се чути и приче о данашњим проблемима, бројним исцјељенима,  као и бројне духовне поуке.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here