СИТУАЦИЈА СА АУТОБУСКИМ САОБРАЋАЈЕМ И ДАЉЕ КРИТИЧНА

0
175

Нема обнове међуградских линија

Ситуација у међуградском и сеоском аутобуском превозу на подручју пљеваљске општине  никада није била тежа. Аутобуска линија свакодневно постоји само до Жабљака и то због саобраћања аутобуса према Никшићу и Подгорици. До других сусједних градова свакодневног превоза нема, а према Чајничу због линије до Сарајева, аутобуси иду три пута недјељно. Када су у питању удаљени центри до Подгорице дневно се саобраћа чак седам аутобуса. Проблем је и на том правцу, јер први аутобус из Пљеваља полази у пет сати изјутра, а последњи у 3 сата и 23 минута. У касним поподневним часовима нема аутобуских линија, а и из Подгорице последњи аутобус полази у 17 часова. У таквим околностима аутобуски превоз се не може користити да се рано дође у Пљевља и да се касније врати према Подгорици. 

-Очигледно је да превозници воде рачуна само о свом интересу и заради, а да нико не штити интересе грађана. Вјерујем да треба иницирати отварање аутобуских линија макар до сусједних општина, односно да те линије треба субвенционисати, јер су исте потребне, каже извршни директор „Брезнице“ Милорад Митровић

Пљевљаци само једном дневно могу путовати према градовима у Србији, јер у 12 сати и 45 минута аутобус креће из Пљеваља према Сомбору, преко Ужица, Чачка, Београда и Новог Сада. Аутобуска линија према Београду, у 24 часа, већ одавно не постоји. Поменута линија је била јако погодна за све оне који су жељели да током једног дана бораве у Београду и тај боравак искористе за одређене послови. Посебно је била повољност што је из Београда исти превозник имао линију у 23 часа и 30 минута. У путу су се проводиле двије ноћи, али је било времена за одмор и за завршавање послова. Према Београду су укинуте и друге аутобуске линије, тако да је веома тешко аутобусом путовати до градова у Србији, понекад и из разлога што једином аутобусу, који из Пљеваља полази у 12 и 45 минута, прва станица нису Пљевља, већ Жабљак. У таквим околностима, посебно у шпицу туристичке сезоне, приликом поласка из Пљеваља нема довољно мјеста за путнике. 

-Када је у питању Република Србија, јако је потребно да имају аутобуске линије до Пријепоља. Из овог мјеста путници могу возом путовати према бројним градовима али могу да користе тамошњи аутобуски превоз који је јефтинији, а много редовни и квалитетни, закључио је Митровић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here