ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У ПОДГОРИЦИ: ОВДЈЕ ЈЕ РОДНО МЈЕСТО СВИХ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ГДЈЕ ГОД ДА СЕ НАЛАЗИЛИ

0
287

Литургији су присуствовали и амбасадор Русије у Црној Гори, савјетник предсједника Црне Горе за безбједност и одбрану, предсједници више црногорских општина, локалних парламената, као и више функционера коалиције За будућност Црне Горе, Демократске Црне Горе, СНП-а

Данас се у Подгорици обиљежава 10 година од освећења храма Христовог Васкрсења.
Литургији, коју предводи патријарх Српске православне цркве присуствовали су министри у Влади, као и лидери и функционери више партија.

Патријарх Српске православне цркве господин Порфирије током литургије казао је да се у Подгорици боље него на другим мјестима, да знамо ко смо, које смо вјере, којим језиком говоримо и којем народу припадамо…
Из првог реда литургију су пратили амбасадор Русије у Црној Гори- Владислав Маслеников, савјетник предсједника Црне Горе за безбједност и одбрану-Дејан Вукшић, министри Миомир Војиновић, Драгослав Шћекић, Владимир Јоковић.
Литургији су присуствовали и предсједници више црногорских општина – градоначеник Никшића Марко Ковачевић, Пљеваља Дарио Вранеш, Херцег Новог Стеван Катић, Тивта Жељко Комненовић. Такође у храму су и предсједници више локалних парламената – Скупштине Главног града Јелена Боровинић Бојовић, СО Котор Маја Мршуља…

Свечаности присуствују и лидери и функционери коалиције За будућност Црне Горе Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Драган Бојовић, Демократске Црне Горе Владимир Чађеновић, Данило Шарановић.
„Овај храм је душа града Подгорице. Што смо сабравши се пројавили и пројављујемо ко смо и шта смо, пројављујемо да смо народ православне вјере, а исто тако потврђујемо да је православна вјера наш контекст живота и постојања, стваралаштва, изграђивања духовне културе, што је то простор који је обликовао наш народ и кроз историју водио. Српски народ је много вјекова живио без било какве своје државе, али ниједног тренутка није одустао од себе, од онога што јесте, од свог идентитета. Никада није напустио своју православну вјеру и цркву и она га је водила, чувала и сачувала до наших дана. Штавише, не само да га је водила и чувала него је та православна вјера била покретач, снага и инспирација плодног, богатог стваралаштва којим се наш народ, народ српски поноси и којем се диви читав свијет“.

Порфирије је рекао да и „данас иако смо расијани по свијету и налазимо се у више држава, постоји једна црвена нит која нас спаја у једно и чини једним“.
„То је православна црква и вјера. Овдје је наше родно мјесто, родно мјесто свих православних Срба гдје год да се налазе. Јер овдје се родио Стефан Немања, српски жупан, отац светога Саве кормирал брода наше цркве. Зато овдје ми знамо која је наша вјера, овдје ми знамо и да припадамо српском народу и тиме се поносимо… Знамо исто тако да говоримо најдивнијим српским језиком великог Његоша и језиком Стефана Љубише и српским језиком Марка Миљанова. Зато сабрани овдје данас да се молимо да будемо увијек достојна дјеца светога Саве и светог Симеона Мироточивог и да увијек знамо која је наша вјера да живимо њом….“, рекао је између осталог.
Порфирије је и синоћ казао окупљенима у храму да „поносни смо што говоримо српским језиком, што смо дични припадници српског народа и вјерници СПЦ“.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here