ОПШТИНА ПЉЕВЉА НАБАВИЛА ДИГИТАЛНИ БИОСКОП

0
101

У ЈУ Центар за културу Пљевља инсталиран је систем дигиталног биоскопа и омогућено приказивање остварења домаће и свјетске кинематографије нашим суграђанима.

Први биоскоп у Пљевљима отворен је још 1926. године. Пљевљак Рајко Бајчетић Гркић приказао је својим суграђанима први филм, и то на једном од зидова простора у којем се налазило Српско пјевачко друштво „Братство“. Биоскоп у Пљевљима престао је са радом прије двадесетак година. Од тада па до данас није постојао континуитет у приказивању филмских остварења.

Општина Пљевља, Министарство културе и медија и Филмски центар вратили су Пљевљима некадашњи дух. Инсталиран је један од најсавременијих дигиталних биоскопа у вриједности од око 100 000 евра и тиме обогаћен културни садржај нашег града. Пљевља заслужују да имају један овакав биоскоп који је центар културе, а Пљевљаци мјесто гдје ће моћи квалитетно да проведу своје слободно вријеме.

Свједоци смо да је због експанзије дигиталног друштва, у многим сегментима а нарочито у приказивачком, кинематографија извјесно вријеме стагнирала. Филмови су се са великих екрана преселили на дигиталне платформе. Реализацијом оваквих пројеката едукујемо филмску публику и утичемо на јачање филмске умјетности. Увођењем дигиталних технологија са савременим системима звука и продукције, друштву развијених заједница се прикључују и Пљевља, истакао је Славко Тошић, директор Центра за културу Пљевља. Он је додао да је Центар за културу обезбиједио најсавременију технику за приказивање филмова и на тај начин заокружио садржај филмског програма, као и да ће наставити да раде на унапрјеђењу осталих садржаја.

Пројекција првог филма планирана је почетком децембра. Пљеваљска публика ће моћи да ужива у једном од најмодернијих дигиталних биоскопа у Црној Гори.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here