НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ  ПОДРЖАЛЕ СТАНОВНИКЕ ЂУРЂЕВИЋА ТАРЕ

0
277

Локалне пљеваљске НВО, чије су дјелатности рурални развој и туризам на подручју општине Пљевља, упутили су подршку мјештанима пљеваљског села Ђурђевића Тара, који се противе изградњи трасе 400 киловолтног далековода „Ластва-Чево-Пљевља” кроз село. Из поменутих организација истичу да би изградња трасе далековода кроз Ђурђевића Тару негативно одразила на сеоски туризам, живот и здравље људи. 

-Јасно нам је да су све јавне расправе и дозволе за градњу далековода протекле, и да свако одступање повећава инвестицију као и временски рок изградње, али се ипак треба осврнути на данашње и на будуће генерације овога краја који испод високонапонских жица треба да остану и опстану, док жицама одлазе милиони. 

У Ђурђевића Тари се налази већи број сеоских домаћинстава која се баве туризмом и пољопривредом. Битно је нагласити да се већина мјештана задржала на својим огњиштима и да су управо становници овога села претеча руралног развоја и туризма на територији општине Пљевља, захваљујући природном амбијенту кањона ријеке Таре и велелепног моста – прелијепој архитектонској грађевини која премошћује ријеку Тару спајајући села Трешњицу и Будечевицу, а који биљежи велику посјећеност домаћих и иностраних туриста из разних земаља свијета. Познато је да се Мост на Тари убраја у десет најљепших мостова на свијету, и једна је од најпосјећенијих туристичких дестинација у Црној Гори после Манастира Острог, наводи се у саопштењу које су потписали представници невладиних организација „Горштак”, „Да заживи село”, „Тара”, „Младост”, „Вива Вита”, „Греен Хоме”, „Чаробни прсти” и „ПВ Информер“.

-Ријека Тара је на листи заштићених подручја УНЕСКО-а. Кањон и ријека Тара су испунили чак три услова (од којих је само један био довољан) да би постали дио свјетске баштине природних добара УНЕСКО-а, а то су: геолошки феномен, хидролошки феномен и биолошки феномен, наводи се у саопштењу уз подсјећање да је ово село примјер колико спој пољопривреде и туризма доприноси виталности села, а једно је од ријетких села које мјештани не напуштају и да је једно од најнасељенијих села у општини Пљевља.

-Има неколико изрека људи овога краја, које говоре о природи и љепоти:

„Не знам да ли су овде љепша јутра или ноћи, Таро ти си дар природи, благо оном ко се овде роди !”

„Тарина љепота једном за живота !”

„Мирис опија Тара осваја !”

И нека тако и остане за будуће генерације, а далековод нека нађе трасу мимо села и мјештана, а и мимо туристичких визура!

Надамо се да ћемо наићи на разумијевање инвеститора за измјештање трасе далековода који неће угрозити будући живот и опстанак сеоског становништва на овим просторима, наводи се у саопштењу. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here