МИНИСТАРКУ АНЂЕЛУ ЈАКШИЋ-СТОЈАНОВИЋ НЕ ИНТЕРЕСУЈУ НИСКЕ ТЕМПЕРТУРЕ И ЗАГАЂЕН ВАЗДУХ УПЉЕВЉИМА

0
187

Предлог еколога занемарен, школарци се гуше и смрзавају

Да је захтјев еколога био оправдан у тражењу да се почетак школске године одложи за 1. фебруар, може се видјети и по чињеници да сатна мјерења показују да је концентрација ПМ 10 и ПМ 2,5 честица девет, односно осам, пута већа од дозвољене. Тако је јучерашње мјерење, у 15 часова, показало да је концентрација ПМ 10 честица била 467 микрограма у једном метру кубном, а концентрација ПМ 2,5 честица 415 микрограма. Притом, током јучерашњег и данашњег дана мјерења показују увећану концентрацију поменутих честица, што се најбоље може закључити по непријатном мирису на пљеваљском улицама. Концентрација сумпор диоксида је такође висока, иако иста не прелази дозвољену горњу границу.
-Упозорили смо прије почетка школске године да се најављују ниске температуре и да је загађеност ваздуха велика, као и да почетак наставе треба одложити. Нажалост у Министарству просвjете у Подгорици не знају како је било јуче и како је данас пљеваљском школарцима. Посебно оним који пјешаче из насеља Гуке, Шевари или Радосавац. Понекад помислим да представницима министарства и није брига како је пљеваљском дјеци, казао је први човјек Еколошког удружења „Брезница“ Милорад Митровић.
Он је појаснио да и школску наставу треба прилагодити тренутном стању на терену.


-Нажалост деценијама се није водило рачуна о заштити животне средине у Пљевљима. Све владе у Подгорици су жељеле да се из Пљеваља извуче што већа добит у новцу. Очигледно је да се наставља са старом причом, казао је Митровић и изразио жаљење што у Министарству просвјете нису имали више слуха за потребе пљеваљске дјеце.
Протекле недеље из „Брезнице“ су позвали Министарство просвјете да у Пљевљима помјере почетак наставе у другом полугодишту за 1. фебруар, јер су температуре крајем јануара ниске, а до изражаја дође загађење ваздуха. Нажалост, еколози су са процјеном били у праву, док у министарству такав захтјев нису ни узели у разматрање.
Не треба заборавити да су се током јучерашњег јутра, као и данас, јутарње температуре кретале од минус десет до минус дванаест степени

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here