ПРОСЛАВЉЕН САВИНДАН У СРПСКОЈ КУЋИ У ПЉЕВЉАИМА

0
244

Српски национални савјет Црне Горе и СКЦ „Патријарх Варнава”, у оквиру светосавских свечаности, уз велики број званица, обиљежили су своју крсну славу Светог Саву у Српској кући у Пљевљима. 

Сабрање су благословили свештеници Епархије Милешевске СПЦ, а отац Саша Јањић је у пригодној бесједи казао да је Свети Сава слава свих Срба и честитао Крсно име Српском националном савјету Црне Горе и његовом предсједнику др Момчилу Вуксановићу.

-Желим да наставимо оним путем како смо и до сада радили, а путем Светог Саве, да покушамо суштински да схватимо шта је светосавље у православљу, да нам примјер Светог Саве буде и примјер нашим животима, да се тиме управљамо. Такво управљање да нам буде од користи за наш српски православни народ, и друге народе који са нама живе. У знак пажње и захвалности на сваком раду, на очувању српске цркве, наше традиције, језика, ћириличног писма, посебно се још једном захваљујем господину Момчилу Вуксановићу и Српском националном савјету Црне Горе, казао је отац Саша Јањић.

Предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић поручио је да је важно да представници локалне самоуправе на челу са предсједником др Дариом Вранешом, подржавају рад на унапређењу положаја српског народа, истичући да ће се у наредном периоду још интезивније радити на припреми што више садржаја и манифестација културе у Српској кући у Пљевљима.

-Морамо да чувамо нашу културу и традицију и да радимо на помирењу нашег народа. Наша жеља је искрена да промовишемо све оно што је за нас важно и да се боримо да будемо један народ, не само на простору Црне Горе него и на простору Републике Србије и Републике Српске. Вјештачки постављене границе између нас треба да прескачемо и да ако не можемо да будемо у једној држави треба да будемо у једној култури. Позивамо вас да ви водите ову кућу, а ми ћемо ту бити да помогнемо онолико колико будемо могли. Морамо да будемо заједно и да знамо једни за друге, -поручио је Вуксановић.

У име локалне самоуправе госте је поздравио предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш и уједно честитао славу Светог Саву васколиком српском народу.

-У релативно кратком периоду који је за нама за српски народ у Пљевљима десиле су се велике и историјске ствари. Свестосавље и саборност је оно што чува наш српски народ и то је једини прави пут, једина водиља српског народа, било гдје у свијету, па тако и овдје у Пљевљима. Зато треба да идемо путем Светог Саве, а сматрам да нема никакве разлике да ли је неко Србин у Невесињу, Будви, Пљевљима, Новој Вароши, Сурдулици, Ораховцу, Битољу, Палама или било гдје гдје живи српски народ, -истакао је Вранеш.

Програм манифестације у Пљевљима водио је новинар Драган Алорић.

текст: Саша Јеврић/фото:Бојан Булатовић

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here