НА СТРАЖИЦИ ПОЧИВАЈУ БОЖО БЈЕЛИЦА И РИСТО ДАНИЛОВИЋ

0
1761

Тијела сакривена испод Метеоролошке станице

Након што су комунисти 30. октобра 1951. године у подручју села Заборак убили Божидара Божа Милића Бјелицу и Риста Даниловића, њихова тијела су након два дана довезена у Пљевља и на крају бачена у напуштени бунар на Стражици. Почетком шесдесетих година прошлог вијека, на мјесту гдје почивају Бјелица и Даниловић подигнут је објекат Метеорлошке станице, који и данас служи у поменуте сврхе.

Божидар Божо Милић Бјелица убијен је заједно са Ристом Даниловићем из пљеваљске Буковице, тачније села Сречање, дан уочи Лучиндана. Неколико дана прије у једном нападу комуниста убијен је и Милија Војиновић из Премћана.

Тијела Бјелице и Даниловића су прво јавно показана у Чајничу. Комунисти су ову двојицу припадника Равногорског покрета, који им нису хтјели да положе оружје и да им се предају, подигли на припремљени крст, тако да је изгледало да стоје. Потом су из затвора извели, према бројним свједочењима, Ристовог брата Богдана да им потврди да су међу убијеним његов брат и Божо Бјелица. Пошто је Богдан годинама био у затвору и прогоњен због брата и других четника, он  није желио да потврди да се ради о Бјелици јер би на тај начин признао да је био четнички јатак. Казао је да тог човјека не познаје. Потом је пришао свом брату Ристу, скинуо је капу са главе, прекрстио се и целивао брата.

Према свједоцима, Богдан је том приликом казао:„Како не бих познао свог брата Риста“.

Комунисти су потом камионом превезли Бјеличино и Даниловићево тијело до Бољанића. Тамо су скупили народ и извели ђаке из школе. Жељели су свима да покажу да је убијен Бјелица.

Према свједочењу Милана Пуповића, који је у том периоду био ученик на Бољанићима, комунисти су тјерали ученике да пљују мртве четнике, али су многи ученици то избјегли у гужви која се створила.

Из Бољанића тијела мртвих четника су одвезена у Пљевља. Комунисти су свуда по граду возили и показивали убијене четнике. Потом су их одвезли на Стражицу, гдје су довели опет ученике из основних школа и Гимназије да виде убијене припаднике четничког покрета.

Када је пао мрак, припадници УДБ-е су превезли неколико стотина метара убијене четнике и бацили их у јаму, која је била остатак италијанског бунара за чување кварљиве хране. Током ноћи јама је затрпана. Почетком шесдесетих година прошлог вијека на тој локацији подигнут је објекат Метеоролошке станице.

Пракса комунистичких власти је била да се на мјестима гдје су бачена тијела убијених четника, подижу стамбене зграде и други објекти како би се сакрила трајно њихова мјеста. Чајничани тврде да је након убиства Мирка Ковачевића 1952. године, његово тијело бачено у јаму, а да је касније на том мјесту подигнути јавни клозети.

У Пљевљима се већ 73 године крије гдје су закопана тијела Риста Даниловића и Божидара Божа Милића Бјелице. До када ће се крити мјеста почивања ових и других припадника четничког покрета остаје да се види…

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here