КОПАЊЕ УГЉА ОПУСТЈЕЛО ПЉЕВАЉСКО ПОЉЕ КАО ЕПИДЕМИЈА КУГЕ

0
453

Иако се често истичу разлози због којих Пљевља губе становништво, никада се не помиње да су Пљевља жртвована због „енергетске стабилности и мира“ у Црној Гори. У том жртвовању Пљевља су изгубила више села и приградских насеља. У коповима Рудника угља нестао је већи диo села Потрлица, а добар дио и села Боровица, Шумане, Мрзовићи и Грево. Насеље Догање и село Дурутовићи више не постоје и практично се не може ни видјети гдје су некада била. 

Рудник угља и заступници енергетског лобија, како из Пљеваља тако и из Црне Горе, готово у потпуности су уништили село Јагњило. У овом селу остала је само једна породица да живи, док су њиве и ливаде других домаћина покривене депонијом лапорца из копа Рудника угља. Одлагањем пепела и шљаке за потребе Термоелектране, исељено је и село Збљево. 

Данас сви говоре о губитку становника и чињеници да је 1971. године у пљеваљској општини живљело 46,8 хиљада становника, а да је последњи попис показао да тренутно живи 24,5 хиљада. Нажалост нико не говори да је због експлоатације угља и производње струје у Термоелектрани из пљеваљске котлине исељено стотине домаћина. Већина тог становништва се одселилa у друге средине. 

Сви бјеже  да испричају причу и да су имања у већини случајева узета у бесцјење. Наравно гласноговорници злогласне УДБ-е, који су уједно постицали узимање најбољих имања у Црној Гори у бесцење, и данас причају како су имања у Пљеваљском пољу добро уновчена. С друге стране зна се да су само ријетки власници, и управо активисти владајућих партија, добро продали имања. Истини за вољу имања су добро продали и они који су се годинама борили на суду. Посебно су били успјешни они власници који су на међународним судовима тражили правду. 

Тренутно се спрема исељење села Калушићи, а „енергетски лоби“ све чини да исели и село Ђурђевића Тару, како би био изграђен далековод. 

У читавој причи је страшно што прашина са Јагњила и даље засипа град Пљевља, што копови Рудника угља у Боровици и Шуманама нису рекултивисани. Угаљ је извађен, добит је узета, а Пљевљима је остављена пустош. 

Једно је сигурно, Пљевља су много изгубила због експлоатације угља. Посебно је велики губитак што је становништво расељено. Сама околина града је остала неразвијена и девастирана. Најбогатија села су пуста као да је кроз овај веома богат крај прошла епидемија куге.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here