У БОБОВУ СЛУЖЕН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ РАТНИЦИМА

0
794

Сјећање на ослободиоце

У БОБОВУ СЛУЖЕН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ РАТНИЦИМА

Као и претходних година у Бобову је, код споменика учесницима Бобовске буне из 1875. године, Вучедолске битке и ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, служен помен свим погинулим ратницима. Помен је служио протојереј ставрофор Саша Јањић.

Бобовци су се, заједно са читавом Старом Херцеговином, 1875. године подигли на устанак против турске окупације, а већ наредне године су узели учешће у Вучедолској бици. Колико је учешће Бобоваца било значајно током Вучедолске битке најбоље потврђује чињеница да су они имали  и свог бајрактара, односно бобовски барјак је носио њихов харамбаша Филип Јеловац.

Током свих тих дешавања Турци су се Бобовцима светили па је ово пространо село, са бројним својим засеоцима, у потпуности уништено. У похари су попаљени сви објекти, а многи Бобовци су изгубили животе.

Бобовци су и након мира са Турцима, који су склопили Црна Гора и Србија  на Берлинском конгресу 1878. године, остали да живе у Турској, али је олакшица била што је од тада граница била на ријеци Тари.

У ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године житељи Бобова опет узимају учешће у ослобођењу поробљеног српског народа, а многи Бобовци у ратовима против Турака и Аустријанаца страдају.

У знак захвалности својим прецима, Бобовци су 2012. године подигли споменик, код кога се сваке године служи помен погинулим ослободиоцима.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here