МИНИСТАРСТВО И ОПШТИНА РАДИЋЕ НА ПОСЕБНИМ ПРОГРАМИМА ЗА ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ

0
149

Министар енергетике и рударства, Саша Мујовић, одржао је радни састанак са предсједником Општине Пљевља др Дариом Вранешом и извршним директором Еко Фонда Драшком Бољевићем како би договорили покретање посебних стимулативних програма енергетске ефикасности за грађане Пљеваља и Бијелог Поља. Поменути градови су препознати по високом нивоу загађености ваздуха, доминантно изазваног употребом угља за потребе гријања.

Како наводе у саопштењу Министарства, Општина Пљевља је буџетом за 2024. годину опредијелила више од два милиона евра за унапрјеђење енергетске ефикасности. У плану је наставак постављања нових фасада на зградама у центру града, док се преко UNDP-а успјешно реализује исти пројекат намијењен индивидуалним домаћинствима.

Договорено је да додатна средства буду пласирана посредством Еко фонда, како би се процес убрзао, а предложено је да се размотре и остале опције субвенција, у дијелу набавке топлотних пумпи и клима уређаја.

Предсједник Вранеш и министар Мујевић иницирали су да се овим програмима обухвате и рударска насеља Шула и Градац. Посебан акценат је стављен на поједностављење процедура конкурса за субвенције и оно што је најважније – да радове спроводе локална предузећа и грађевинска секција Рудника угља.

Приликом посјете министра Мујовића Бијелом Пољу, дато је обећање грађанима да ће добити субвенције за набавку високо-ефикасних клима уређаја. Пакетом чија је имплементација договорена на састанку се управо пружа таква могућност. Додатно, Еко фонд ће реализовати конкурс за квалификоване испоручиоце клима уређаја, од којих ће се захтијевати константност цијена током трајања Програма подршке.

„Очекује се да ће се током марта стећи услови за почетак реализације посебних програма за Пљевља и Бијело Поље, а на задовољство крајњих корисника и свих укључених страна. Министарство енергетике и рударства и Еко фонд ће бринути о подстицању унапрјеђења енергетске ефикасности и у осталим градовима Црне Горе, а посебно кроз средства обезбијеђена из пакета подршке Европске комисије за превазилажење енергетске кризе (cca 8 милиона евра)“, наводе у саопштењу.

Састанку су присуствовали државни секретар у министарству енергетике и рударства, генерални директор за енергетску ефикасност, као и представници Еко фонда и Општине Пљевља.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here