НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА И ПОМЕН ЖРТВАМА НАТО АГРЕСИЈЕ

0
104

Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије данас је служио Свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју. По одслуженој Светој литургији, служен је парастос пострадалима у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију и освештан је Часни Крст за новоподигнуту капелу у порти храма, а потом је, поводом Недеље православља, уприличена и Свечана литија улицама града Прибоја, предвођена Епископом Атанасијем и праћена свештенством и монаштвом, дјецом са иконама у рукама и вјерним народом. Градској литији придружила се и свечана литија из Прибојске Бање коју је предводио парох бањски јереј Ненад Тешић

По повратку Литије, испред храма, Епископ Атанасије је поздравио вјерни народ пригодном бесједом:

– Данашњи дан је саборни, дан који сабира све здравомислеће, све православно, правилно, исправно верујуће, све исправно упућене кроз живот, све сабране око Бога истинитога, Господа нашега Исуса Христа, победитеља смрти, победитеља греха, исцелитеља од сваке слабости људске.

– Недеља Православља се прославља због тога што смо онога дана били најсабранији, ми православни хришћани. Најсабранији у веровању, најсабранији у свим аспектима живота. У оно време Црква Христова, савладавши сва крива стремљења, сабраше се сви у вери истинитој, тријумфално прославише ту православну победу над свему што је трулежно, болесно и штетно.

– То је био дан када човечанство беше најздравије и најсабраније. И зато се тај дан прославља овако свечано. То желимо да обновимо у себи, на овом простору и на свим другим просторима. Само тако схваћено Православље, тако схваћено усмерење живота, може излечити овај свет од кривих стремљења и дати му здравље.

Владика је подсјетио и на 24. март 1999. године када је почела нечовјечна агресија на српски народ и указао да ми никада нећемо заборавити све оне који су принјели себе на жртву ради одбране нашег народа и наше домовине, па продужио:

– Љубав је једино здраво ткање душа. Јер, у љубави најбоље успевамо да саберемо у себи оно што је по Богу, оно што је човечно, оно што је најбоље. Само у љубави смо способни да бранимо оно што је од Светлости, што је човекољубиво. Само у љубави можемо и животе своје положити, када затреба, за ближње. Али, то не значи само на Кошарама. Животе своје трошимо за ближње, служећи њима свакога дана, у разним видовима.

– Само у љубави смо способни да опростимо ближњем, а ближњи су сви око нас, чак и они који нас не воле. Јер су сви деца, позвани су и призвани да буду, деца Божија, и браћа наша и сестре наше. Само у љубави можемо превазилазити своје слабости и себе поучавати, признајући своје празнине и настојећи да их попунимо добрим садржајем, нагласио је Епископ Атанасије.

Током данашње Свете литургије саслуживали су архијерејски намјесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, старешина храма Васкрсења Христовог протојереј Спасоја Вујанић, парох прибојски протојереј Немања Вранић и протођакон Иван Савић.

СТРАДАЛИ ПЉЕВЉАЦИ

Током ратних дешавања од 1998. до 2021. године на простору Косова и Метохије и подручја Прешева, погинуло је пет Пљевљака. Међу страдалим су капетан Ђурко Бојовић, потпоручник Предраг Леовац, војници Вукоман Тешовић и Божо Џувер и полицајац Жарко Крвававац.  Током служења парастоса у Новом Прибоју поменута су имена свих погинулих са простора Милешевске епархије, међу којима су и имена Пљевљака. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here