УРЕЂЕЊЕ ТРГА ПАТРИЈАРХА ВАРНАВЕ: ОД ЧЕТИРИ ПРИВРЕМЕНА ОБЈЕКТА ДО САДА УКЛОЊЕНА ТРИ

0
125

У буџету Општине Пљевља за 2024. годину планирана су средства за реконструкцију неколико улица, а међу њима је и реконструкција Трга Патријарха Варнаве. Од четири привремена објекта која су се налазила на Тргу до сада су уклоњена три док се за један објекат очекује одговор на жалбу коју је један од власника поднио на рјешење Грађевинске инспекције. Жалбу на рјешење републичког инспектора за грађевину рјешава Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине и очекујемо, по обећању из Министарства, у току ове седмице рјешавање и тог предмета- саопштено је из Кабинета предсједника Општине.
На сједници заказаној за 28. 3. 2024. године једна од тачака која ће се наћи пред одборницима је и Предлог одлуке о изградњи спомен обиљежја за 2024. годину.
Пројекат за реконструкцију Трга Патријарха Варнаве је готов, а комисија коју је формирао предсједник Општине ће одмах по усвајању Одлуке расписати Међународни конкурс за израду идејног рјешења самог споменика.
Варнава (Петар) Росић је најзначајнија личност у историји пљеваљског краја. Рођен је 10. 9. 1880. године у Пљевљима. За Патријарха Српске православне цркве изабран је у априлу 1930. године и на њеном челу је био све до своје мученичке смрти, у моменту изгласавања Конкордата 23. 7. 1937. године. Значај Патријарха Варнаве за цио српски народ најбоље је исказан у народној изреци: Свети Сава па Варнава.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here