ОПШТИНА ПЉЕВЉА ОБИЉЕЖИЛА МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

0
90

Предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, поводом Међународног дана Рома истакао је на згради Општине заставу Рома у циљу обиљежавања овог дана.

Секретаријат за културу, социјална и друга питања Општине Пљевља је у сарадњи са Галеријом „Витомир Србљановић“, а уз подршку Ромског савјета, организовао изложбу под називом „СА О РОМА“ или „СВИ РОМИ“.

Предсједник Вранеш је званично отворио изложбу честитајући свим припадницима ромске популације Међународни дан Рома, уз жељу да очувају своје наслеђе, традицију, посебност и културу.

-Ова изложба представља фотографске портрете познатих личности из цијелог свијета, из различитих друштвених сфера, који су били припадници ромског народа. Прослављајући њихову богату баштину, уједно истичемо важност уважавања Рома. Данашњи дан је прилика да подсјетимо да Општина чини велике напоре да грађани ромске популације добију адекватне услове, и да се на што равноправнијим основама укључе у друштвени живот наше локалне заједнице.

Вранеш истиче да ће Општина Пљевља и даље наставити активно да ради на побољшању положаја Рома на свим нивоима.

-Наставићемо да радимо на унапређењу услова социјалног становања и адаптирати насеље Трлица. Такође, припадницима ромске популације Општина обезбјеђује једнократне новчане помоћи, а исто тако и накнаде за новорођено дијете, за све оне који испуњавају услове прописане законом. Током зимске сезоне Општина обезбјеђује дрва за огрев, а Служба зажтите и спашавања одвози воду у насељу на Трлици. Секретаријат за културу, социјална и друга питања израдио је базу података о припадницима ромске популације. Нарочито се трудимо да водимо рачуна о најмлађима, тако да им је омогућено укључивање у образовни систем. Морам да истакнем, да и поред свих услова мали број њих похађа школу, па ће Општина Пљевља афирмативним мјерама наставити и даље да подстиче дјецу на образовање, истакао је Вранеш.

Начелница Службе за културу, социјална и друга питања Данијела Анђелић, казала је да је циљ ове изложбе да фотографијама покажемо да се радом, талентом и упорношћу може успјети у животу и да припадност било којој заједници, у овом случају ромској, није препрека за успјех.

-Роми имају своју историју, културу и обичаје. Роми су сачували свој језик, осмислили заставу и испјевали химну. Имају све атрибуте нације али не и државу. Имају свој свијет под сунцем, дјеца су природе и такви ће и остати. Роми су последњи народ апатрида који настањује земљу. Роми никада нису водили ратове под својом заставом и никада нису ратовали за своју територију. Дошли су на овај свијет да развесељавају људе и зато пустимо их да нас развеселе, казала је Анђелић.

Такође, овим поводом у Кабинету предсједника Општине организован је пријем представника ромске заједнице. Акценат је стављен на активности које ће допринијети интеграцији Рома као равноправних чланова у друштво.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here