ЗАПОСЛЕНИ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „СТЕВАН САМАРЏИЋ“ КРЕЋУ У ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

0
146

Не прихватају Бојану Ђачић за директорицу

Траже смјену Немање Станимировића, Милутина Петровића, Милице Брашанац и Алдина Кордића

Запослени у Народној библиотеци „Стеван Самарџић“ у четвртак 11. априла, ступиће у штрајк упозорења. Како се наводи у званичном саопштењу запослени траже да се не дозволи именовање Бојане Ђачић за директорицу ове установе од стране Скупштине општине Пљевља, као и разрјешење предсједника Савјета ове установе Немање Станимировића и чланова Милутина Петровића, Милице Брашанац и Алдина Кордића. 

Бојани Ђачић се замјера да се у претходном периоду лажно представљала као вршилац дужности директора, да је починила незаконите радње, вршила мобинг над радницима и предузимала бројне недозвољене радње. Станимировића запослени оптужују да је тајно потписао Анекс II, којим је омогућено да Бојана Ђачић добије продужетак уговора на позицији вршиоца дужности директора, а осталим члановима савјета се замјера јер нису адекватно реаговали. 

-Штрајк упозорења се организује након исцрпљених могућности и наших апела због бројних незаконитих радњи у Библиотеци упућених Оснивачу.

-Општини Пљевља, надзорном Секретаријату, Одбору за избор и именовања Општине Пљевља, Савјету ЈУ Народна библиотека „Стеван Самарџић“, који су јасно истакнути кроз нашу директну комуникацију остварену на више састанака са предсједником Општине Пљевља, али и Отвореним писмом упућеним јавности Црне Горе, као и многим другим обраћањима која су документована, заведена и, углавном игнорисана од оних којима су насловљена.

Послије свих предузетих иницијатива, састанака и разговора, али и након обављеног инспекцијског надзора у Бибилиотеци, јасног резултата од стране Инспекције рада и изрицања новчане казне  правном и одговорном лицу у правном лицу због увођења прековременог рада супротно одредбама чл. 64 Закона о раду, али и констатовање инспекције рада да Анекс 2 уговора о раду заведен под бројем 2 од 03.01.2024. године, а тиче се „тајног“ и незаконитог продужења мандата, не производи правно дејство, нити се може сматрати легитимним, с обзиром на чињеницу да је закључен супротно одредбама чл. 23 став 2 Статута и чл. 47 Закона о раду, и чл. 48 истог Закона, и ако закључивању анекса није претходила понуда измјене уговора о раду, нисмо добили никакве гаранције да ће се наши оправдани захтјеви и иницијативе уважити, већ напротив свједочимо да се ради све супротно од наших захтјева, наводи се у саопштењу које је потписало шест од укупно осам радника који имају положен стручни библиотекарски испит. 

-Штрајк упозорења реализоваће се код Послодавца мирним окупљањем испред зграде Општине ради истицања и испуњења горе наведених штрајкачких захтјева дана 11.04.2024. године са почетком у 10:30 часова и трајаће 1 (један) сат сходно члану 10 став 1 тачка 1 Закона о штрајку Црне Горе, поручили су запослени.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here