СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ УЗ ЈАНКА ЈЕЛИЋА

0
89

Претњама за смјену ускраћују право на слободно изражавање сопственог става

Српски национални савјет и Удружење књижевника Црне Горе најоштрије је осудило покушај смењивања писца и сатиричара Јанка Јелића, директора драме никшићког позоришта. Јавне пријетње и захтјеви за смјеном Јелића, директора једне угледне културне институције, у поменутим организацијама оцјењују као покушај да му се ускратити право да изрази свој став. 

-Ако одговорно лице у позоришту процјени да је ријеч о позоришном дјелу које негује темеље истинске културе онда се њему отварају сва врата. Уколико нека представа унижава културне постулате онда би Јелића и требало смијенити јер није штитио углед националне културе , али и углед никшичког позоришта.

Није култура баш све оно што се жели њоме прогласити како би под маском разноразних слобода примитивизам и сумњиви јавни неморал прогласили културом.

СНС и УКЦГ подржавају Јелића да као директор драме треба и мора да просуди да ли је нешто што се нуди вриједно јавног извођења као позоришна представа, па с тога и осуђујемо некоректне и на моменте увредљиве нападе на њега, наводи се у саопштењу поменутих организација. 

-Којим правом они за себе кажу да су глумци, односно умјетници, себе проглашавају стручњацима и свецима, док све друге, који не мисле као они, називају ђаволима?

Јасно нам је да се Јелићу није лако суочити са таквим изазовима, али његова храброст и одлучност да заштити себе и своје сараднике су очекивани и логични. Важно је да се Јелић осећа сигурно и подржано. Уверени смо да ће ускоро превазићи ове изазове и да ће представа бити играна на местима која заслужују њени домети.

Култура не смије да се клања пред било којим друштвено-политичким покретима, без обзира како се они звали, ко их представља и ко стоји иза њих. Јер, иза сваке државе, која држи до своје националне части, мора да стоји истинска култура, наводи се у саопштењу. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here