ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ

0
80

Истина ће донијети помирење и потпуније слављење 9. маја

Представници локалне управе, Организације бораца НОР-а, Социјалистичке народне партије и Демократске Црне Горе, јутрос су на Стражици положили вијенце погинулим у Другом свјетском рату. Делегација локалне управе, предвођена шефом кабинета предсједника Општине Вујом Грбовићем прво је положила вијенац и прислужила свијеће погинулим припадницима  Југословенске војске у Отаџбини, а потом и погинулим припадницима партизанског покрета. Говорећи о Другом свјетском рату Грбовић је истакао да се са правом слави 9. мај као Дан побједе, јер је 9. маја 1945. године руски маршал Жуков ратификовао потписану капитулацију њемачке војске. На тај начин фашизам је и званично поражен у Европи. 

-Наш народ је показао велику храброст и одлучност у борби, дајући велике жртве за сламање њемачког и италијанског окупатора.  Нажалост, током Другог свјетског рата на нашим просторима дошло је до идеолошких подјела и до братоубилачког рата.  Братске свађе довеле су до великих страдања. Подјеле посијане у Другом свјетском рату још увјек нису ишчезле са наших простора. Оне су видне и још увјек се показују у читавом региону, казао је Грбовић. 

Грбовић је поручио да вјерује да ће се о Другом свјетском рату, подјелама и братоубилаштву, у наредном периоду говорити отвореније, без цензура и забрана. 

-Истина ће се много боље чути и истина ће нас измирити. Међусобно измирење ће нам омогућити да искреније и срдачније славимо и Дан побједе. Да се са већим поштовањем сјећамо свих жртава. Жртве из Другог свјетског рата не смијемо заборавити. Поштоваћемо све погинуле у снагама отпора и све оне који су страдали у окупаторским одмаздама. Нећемо их дијелити, јер вјерујем да су припадници оба антифашистичка покрета имали намјеру да поразе окупатора и да своме народу донесу слободу, поручио је Грбовић. 

Присутне на Стражици је поздравио и почасни предсједник Организације бораца НОР-а Видоје Деспотовић, који је све присутне подсјетио на ратна дешавања. Поред поменутих делегација, пошту погинулим одали су и бројни грађани Пљеваља. 

И ове године одвојено су вијенсце положили, сат времена касније,  делегације суверенистичких партија и борачких организација. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here