У ГРАДУ СВЕГА ОКО 300 ЗАНАТЛИЈА

0
190

Мало интересовање за зантство, већина жели посао у Руднику

Број занатских радњи у Пљевљима креће се око 300 и у последњим годинама није било више од 330 регистрованих занатлија.Такви подаци говоре да пљеваљска мала привреда изузетно лоше стоји и да се поједини занати гасе, а Пљевљаци за бројне услуге најчешће одлазе у Пријепоље. 

У занатске радионице и занатске послове убрајају се пекарски, кројачки, обућарски, фризерски, козметички, стаклорезачки, водоинсталатерски и многи други позиви. Када су у питању занати и бројне услужне радње, Пљевља изузетно лоше стоје са занатима који су везани за одржавање аутомобила, пољопривредних и других машина. 

-Број регистрованих занатских радњи се креће око 300. Претходних година тај број ни у једном моменту није прелазио 330 регистрованих предузећа, тврде у локалној управи. 

Многе услужне дјелатности су јако тражене и често се поправка кућних инсталација чека по неколико дана. Посебно се дуго чека ред код молера за кречење стана. У разговору са појединим молерима смо дознали да мјесец дана унапријед имају уговорене послове. Када су у питању занати, јако су тражени пекари, што се може видјети по честим огласима на пекарским радњама и по чињеници да пекари долазе из других средина. 

Већина младих жели запослење у Руднику угља и Термоелектрани и тешко се опредјељују за самосталне занатске послове. За занатски позив најчешће немају подршку ни својих родитеља, јер исти вјерују да ће најбоље обезбиједити дјецу ако их запосле у поменуте енергетске компаније. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here