УКЛОНИТИ СПОМЕНИК ВОЈВОДИ МИРКУ ПЕТРОВИЋУ

0
127

Српски национални савјет Црне Горе доставио је захтјев предсједници Скупштине главног града Јелени Боровинић, у коме се тражи да одборници донесу одлуку о измјештању споменика војводи Мирку Петровићу са централног трга у Подгорици. Из ове организације истичу да подносе такву иницијативу као иницијатор петиције грађана Подгорице и да су сакупили 5000 потписа. 

-Правни основ за покретање ове иницијативе утемељен је у Закону о спомен обиљежима члан 10 став 7 којим је прописано да није дозвољено подизање спомен обиљежја „…лицу које је у историји Црне Горе или историји човечанства имало негативну улогу…“, наводи се у иницијативи коју је потписао предсједник Српског савјета Црне Горе Момчило Вуксановић. 

-Наиме, један од најмонструознијих злочина у историји Црне Горе, о чему постоји безброј усмених и писмених сведочења, јесте злочин–похара која је извршена над становништвом Куча од стране регуларне црногорске војске коју је предводио Мирко Петровић, рођени брат црногорског суверена Књаза Данила I. У том злочиначком походу страдало је више стотина недужних цивила, углавном жена и дјеце, о чему историјски записи недвосмислено утврђују негативну историјску улогу војводе Мирка Петровића и његовог брата књаза Данила I, наводи се у иницијативи и појашњава да у да у том времену Кучи нису били у саставу Црне Горе па није постојао ни један државни разлог за злочиначко и брутално кажњавање недужних становника Куча.

Из наведених разлога, а и из чињенице да је спомен обиљежје постављено на територији која је у том времену припадала Кучима што се апсолутно доживљава као очигледна провокација бивше власти према сопственим грађанима, захтијевамо да се спомен обиљежје уклони, или измјести, у складу са важећим прописима црногорског законодавства. 

-Молимо Вас да нам у најкраћем року одговорите на наш захтјев, а у исто вријеме тражимо да организујете састанак представника потписника петиције са предсједницима одборничких клубова у Скупштини града Подгорице, наводи се у иницијативи.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here