У „ШУПЉОЈ СТИЈЕНИ“ РУДАРИ БЕЗ ТОПЛОГ ОБРОКА И БЕЗ БЕНЕФИЦИРАНОГ РАДНОГ СТАЖА

0
340

Пољаци јуре профит а рудари воду и храну носе од својих кућа
Запослени рудари у Руднику олова и цинка „Шупља Стијена“ већ пуних четрнаест година немају адекватне услове приликом обављања рударских послова. Поменути рудари у наведеном периоду никада нису имали топли оброк, што се препоручује као обавезна мјера за све руднике. Топла јела не чекају рударе по завршеном послу или у вријеме паузе за рад. Да је ситуација изузетно лоша потврђује и чињеница да управа Рудника за рударе не обезбјеђује ни суви оброк за запослене. Рудари од својих кућа носе храну, што није пракса нигдје у окружењу.
Већ одавно постоји и проблем са питком водом, која се не обезбјеђује на копу. Који рудар не понесе воду за своје потребе трпи жеђ до краја радног времена.
Свакако је можда и најтеже што се радници са копова овог Рудника, или из флотационог система, не третирају као остали рудари у окружењу који имају бенефицирани радни стаж. Рудари у другим рудницима имају на сваку годину рада додатних три мјесеца радног стажа. Уствари све зависи од радног мјеста, односно од тешкоћа које прате неко радно мјесто.
Када је Рудник олова и цинка „Шупља Стијена“ био у власништву Државе, а то је период до 1987. године, рудари који су радили у јамској експлоатацији на годину дана рада имали су шест мјесеци додатно радног стажа.
Сада је власник Рудника пољска компанија ЗГХ Болеслав, па је Пољацима далеко пречи профит од положаја запослених.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here