ПОЛИЦИЈА НЕ РЕАГУЈЕ, ПЉЕВЉА ПОСТАЛА РАЈ ЗА ПРОСЈАЧЕЊЕ

0
154

Довозе дјецу из Берана да просе у Пљевљима

Иако полиција у сусрет туристичкој сезони у приморском општинама спроводи акцију „Просјак“, то није случај са Пљевљима. Поменутим активностима сузбија се просјачење на јавним мјестима али и злоупотреба дјеце када је у питању организовано просјачење на улицама. 

Када су Пљевља у питању, занимљиво је да са доласком прољећа и лијепог времена број дјеце која просе на улицама и угоститељским објектима, се увећава. Тако се ових дана могу срести дјеца која траже новац, али од које се може сазнати да су дошла из Берана и да су притом довезена организовано. Малишани причају да у Пљевљима могу да прикупе више новца него у Беранама. Избјегавају да причају ко их је довезао минибусом у Пљевља, гдје су смјештени, односно ноћијевају ли под шаторима, кућама или аутима. 

Вјероватно ови подаци су познати и полицији, али се на терену не примјећује њихова активност. 

-Сваке године пред туристичку сезону у приморским градовима имамо полицијску акцију „Просјак“. На тај начин полиција сузбија просјачење на јавним мјестима. Нажалост то није случај са Пљевљима, гдје полиција такве мјере не предузима, казао нам је први човјек НВО „Брезница“ Милорад Митровић и појаснио да је посебно тешко што се у послу просјачења тешко злоупотребљавају дјеца. 

За Митровића је неприхватљиво и то што нико ништа не предузима да сузбије довожење дјеце из других средина да просе у Пљевљима. 

-Јавна је тајна да постоје старији људи који контролишу ту дјецу, која просе за њих. Дјеца не могу доћи сама из Бијелог Поља или Берана, већ их неко довози. Да постоје аутобуске линије са овим градовима могли би да кажемо да су дјеца сама дошла али у садашњим приликама то није могуће. Значи неко злоупотребљава ту дјецу која се муче и сигурно трпе злостављања, казао је Митровић. 

На пљеваљским улицама често просе дјеца из насеља на Трлици. Међутим, та дјеца су увјек у друштву својих родитеља. Малишани из овог насеља су мање наметљиви у тражењу новца, него малишани који долазе из других средина.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here