ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ПРЕДРАГУ ПЕЂИ ЛЕОВЦУ

0
207

Откривању споменика хероју са Кошара потпоручнику Предрагу Пеђи Леовцу у Пљевљима, поред представника локалне управе, присуствовао је предсjедник Владе Републике Србије Милош Вучевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије и амбасадор Републике Србије у Црној Гори Небојша Родић. Свечаности у Пљевљима присуствовао је предсједник Српског националног вијећа Црне Горе Момчило Вуксановић, предсједник Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе Радан Николић, као и бројни представници локалних управа из региона.


Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводио је вршилац дужности секретара Министарства одбране Небојша Николић, а у њеном саставу били су начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић и замјеник командира карауле Кошаре и саборац Предрага Леовца, потпоручник Саша Радојевић.


Архиеписком милешевски Атанасије, уз саслужење свештенства и монаштва Српске православне цркве, служио је помен јунацима погинулим за слободу, а потом је и освештао споменик. Владика Атанасије је уручио породици Леовац Орден Белог анђела Српске православне цркве.
Присутне је у име локалне управе поздравио предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, док је у име породице захвалност окупљеним грађанима Пљеваља и гостима упутио отац Предрага Леовца, Миле Леовац. У име Културног центра „Предраг Пеђа Леовац“ обратио се Слободан Радовић, који је подсјетио присутне на рад ове организације и на значај подвига Предрага Пеђе Леовца.

Потпоручник Војске Југославије Предраг Леовац рођен је 20. децембра 1975. године у Пљевљима. Завршио је Војну академију Копнене војске, смјер пјешадија. Током борбених дејстава на Косову и Метохији налазио се на дужности командира вода у 53. граничном батаљону. Погинуо је у борби против албанских терориста 14. априла 1999. године, у рејону села Кошаре код Ђаковице. Одликован је Орденом за заслуге у областима одбране и безбједности првог степена. Ове године, на обиљежавању 25 година од погибије потпоручника Леовца, његовој породици уручена је Златна плакета Министарства одбране Републике Србије.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here