ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЕПОПЕЈА ВЕЛИКОГ РАТА“

0
134

У оквиру манифестације „Српско културно љето у Пљевљима” у холу Центра за културу отворена је изложба „ЕПОПЕЈА ВЕЛИКОГ РАТА”. Изложбу је отворио историчар Александар Марушић, који је говорио о великим губицима Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе, као и изостанак адекватне савезничке помоћи. 

Говорећи о Првом свјетском рату и великом страдању Српске војске, Марушић је посебно истакао заједничке војне успјехе Војске Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе. Он је подсјетио на пад Пљеваља у руке Аустроугарима и поновно ослобађање у августу 1914. године. Заједничке борбе Пљеваљске бригаде и Шумадијске дивизије од Дрине па до Романије. 

Присутне је уз струне гусала поздравио млади гуслар и полазник Школе гусала „Сандић“, Василије Мишовић. Он је отпјевао пјесму Зидање Љубостиње, подсјетивши на страдање српског кнеза Лазара и на велику љубав књегиње Милице према косовским јунацима. 

Програм је водила Бојана Радановић, која је истакла да је изложба организована поводом 110 година од почетка Првог свјетског рата и да се на тај начин сјећамо погинулих у Великом рату али и страдању 854 војника са подручја пљеваљске општине.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here