ОПЕТ ИНЦИДЕНТ У БИБЛИОТЕЦИ

0
159

Извјесна адвокатица Јелена Мијовић-Страхиња, у сриједу, 10. јула, око 14.00 часова, боравила је у просторијама НБ „Стеван Самарџић“ – Пљевља као „правни заступник Библиотеке“ на позив директорице Бојане Ђачић. Према ријечима саме адвокатице по први пут се у свом радном вијеку нашла на страни супротној од радника, односно, запослених, рекавши да је ангажована од стране директорице да заступа Библиотеку и „да стави тачку на дешавања у њој“.

Чланове Штрајкачког одбора који су тренутно били на радним мјестима, без претходног обавјештења о разлозима, директорица је позвала у своју канцеларију, гдје се поменута адвокатица већ налазила. Према ријечима запослених који су овом приликом присуствовали састанку и учествовали у разговору, наступ адвокатице био је арогантан, сугерисао је позицију силе, невиђене успјехе у адвокатској пракси, пријетње „већ припремљеним отказима“, уз подизање кажипрста и интонације приликом говора.

Свакодневном мобингу над запосленима од стране директорице Бојане Ђачић придружен је још један нимало безазлен, до сада још неискушан, покушај вршења притиска уз помоћ адвокатице Јелене Мијовић-Страхиња, чему треба да послужи 2000 евра предвиђено Програмом рада за 2024. годину за адвокатске трошкове. Питање је да ли тај новац „штити“ Библиотеку са којом запослени нису у спору или треба да послуже као штит директорици која већ дуже вријеме показује професионалну нефункционалност. Никакав документ није изнијет да потврди или оспори званично заступништво поменуте адвокатице на страни Библиотеке, осим што је изнијета чињеница да ову активност није одобрио Савјет Библиотеке, што би могло бити забрињавајуће. 

Да ли је адвокатица Јелена Мијовић-Страхиња на овај начин повриједила одређене кодексе професионалне адвокатске етике? Питамо се шта би на то рекла Адвокатска комора Црне Горе? Можда нам она може дати прави одговор.

Позивамо све органе локалне управе који су по природи свог посла надлежни за област културе да усредсреде своју пажњу на рјешавање проблема везаних за Библиотеку који трају од постављења Бојане Ђачић за в. д. директора Библиотеке прије годину дана, па до данас када су у фази кулминације. Биће обавијештене и инспекцијске службе.

Синдикална организација запослених ЈУ Народна Библиотека ,,Стеван Самарџић“ – Пљевља

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here