ДАНАС ЈЕ ПЕТРОВДАН

0
116

Српска православна црква и њени вјерници данас славе празник Светих апостола Петра и Павла. Са данашњим даном, ове године, се завршава и дванаестодневни Апостолски пост. 

Свети апостол Петар је рођен у мјесту Витсаида, на обалама Галилејског језера, и био је један од дванаесторице апостола и нераздвојни Христов пријатељ и следбеник.

– Ти си, Петре, стијена на којој ћу саградити цркву своју и врата паклена неће јој ништа моћи, каже Јеванђеље по Матеју.

Након Христовог вазнесења и силаска Светог Духа на апостоле, Свети апостол Петар је проповиједао вјеру по Палестини, Сирији, Антиохији, Малој Азији и Риму, гдје је два пута боравио. Као епископ провео је седам година у Антиохији и тада је за следбенике Христовог учења настао појам хришћани. За вријеме владавине императора Нерона у прогону хришћана ухваћен је и бачен у тамницу.

Свети апостол Павле, који се пре крштења звао Савле, рођен је у Тарсу. Био је веома образован и имао је статус грађанина Рима. Павле није спадао у групу прве дванаесторице апостола, већ у седамдесет других апостола.

У младости је био прогонитељ хришћана, вјере коју су тадашњи Јудејци сматрали за јерес. Када је кренуо у Дамаск, на путу је севнула муња и зачуо се глас с неба: „Савле, Савле, зашто ме прогониш“, након чега је ослијепео. Савле је три дана био сијлеп, али му се вид вратио после крштења.

Узевши име Павле, од речи „паулус“ што значи мали, проповиједао је хришћанство на већем подручју Медитерана. 

Павле је ухапшен у Риму и бачен у тамницу. Погубљен је заједно са Петром. Павлу је одрубљена глава, а Петар је разапет на крст наопачке. На иконама ова два свеца представљају се заједно – Петар држи кључеве у руци, а Павле мач.

ПВ Свитање аватар

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here