У ОПШТУ БОЛНИЦУ СТИГЛА НОВА ОПРЕМА 

0
103

Стигао аутклав а очекују се и други апарати

У Општу боницу Пљевља данас је стигао Аутоклав (апарат за парну стерилизацију), произвођача Getting, једног од водећих произвођача у овој области, вриједности 77 440 евра. Добијањем ове опреме у Болници је отклоњена потенцијална опасност од заустављања процеса стерилизације хируршког инструментарија и опреме, што би онемогућило рад Опште болнице, али и Дома здравља и Службе хитне помоћи, којима Болница услужно врши стерилизацију. 

-Досадашњи апарат, кинеске производње, набављен је 2014. године, био је врло често у квару, дијелова на тржишту није било јер је произвођач „отказао пордршку” за наведени уређај пар година уназад, и само захваљујући озбиљном и посвећеном раду техничке службе Болнице, као и повремено раду старог аутоклава „Сутјеска” који је стациониран на одјељењу гинекологије, нисмо дошли у ризик да прекинемо процес рада ни наших служби, казао је директор Саша Грбовић

Грбовић је истакао и да се у наредним данима очекује расписивање тендера за комплетирање и модернизовање лапароскопског стуба, вриједности око 35 000 евра, чиме ће се значајно проширити дијапазон услуга које нуди Болница. Притом се очекује око 65 000 евра за занављање хируршког инструментарија. 

-Тиме ће на прави начин и на права, „горућа”, мјеста бити утрошено свих 300 000 евра опредијељених прошле године за нашу болницу, а о којима је штампа више пута писала, казао је Грбовић. 

На иницијативу менаџмента Опште болнице Пљевља, Фонд Здравства Црне Горе крајем јуна ове године одобрио је додатних 252 280 евра, за куповину новог РТГ апрата – скопије (тренутно је у употреби апарат Siemens из 2009. године), чиме ће се уз апарат РТГ графија из 2022. године који је добијен као донација више фирми, зановити у потпуности РТГ дијагностика. Очекује се куповина Цистоскопа за уролошке интервенције, Апарата за ацидобазну равнотежу за одјељење интерне медицине, као и Аутокератор ефрактометар за офталмолошку амбуланту, чеоно свјетло за ОРЛ амбуланту, те куповину одређеног броја клима уређаја, којима ће се покрити најтоплије просторије у болници, што свакако није занемарљиво у условима топлотног таласа.

-Надам се да је ћемо у септембру имати и најважнију вијест за Пљевљаке, одлуку по тендеру за пројектовање и изградњу нове зграде болнице по принципу „пројектуј и изгради”, те да ће тиме Пљевља коначно добити објекат болнице достојан 21. вијека, истакао је Грбовић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here