ДАНАС ЈЕ СВЕТА МАРИЈА МАГДАЛИНА – БЛАГА МАРИЈА

0
608

Православни празнују

ДАНАС ЈЕ СВЕТА МАРИЈА МАГДАЛИНА – БЛАГА МАРИЈА

Српска православна црква данас слави Свету Марију Магдалину – Благу Марију. Према народном вјеровању у пљеваљском крају, Блага Марија је сестра Огњеној Марији и Светом пророку Илији. Вјерује се да Блага Марија ублажава огањ који долази од поменутих светаца, односно да због тога на овај дан најчешће пада киша. У пљеваљском крају нема храмова посвећених овој Светитељки, али је некада постајао обичај да се на данашњи празник, због благости Светитељке, скупљају мобе и да се помаже оним породицама гдје су остала дјеца без родитеља или оним породицама које теже живе. Имајући у виду да је у ранијим временима, због честих ослободилачких и одбрамбеним ратовима, било доста домова из којих је погинуо домаћин у војсци, мобе би се купиле да се покосе ливаде тим породицама и да се на тај начин учини милост. У појединим селима, послије Другог свјетског рата, деценијама се знало код које је породице моба на данашњи дан. Такав обичај је практикован све док у тој кући не би прирасла мушка глава за обављање тешких пољских радова.

Света Марија Магдалина-Блага Марија је родом из мјеста Магдале, украј језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих ју ослободи Господ Исус и учини здравом. Вјерна следбеница и служитељица Господа за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом. По смрти Господа она је три пут посетила гроб Његов. А када Господ васкрсе, она Га је два пута видјела: једном сама она, а други пут са осталим женама Мироносицама. Путовала у Рим, изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му црвено обојено кокошије јаје, поздравила га ријечима: Христос воскресе!

У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио и Пилата премјестио из Јерусалима у Галију, гдје је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао. По том вратила се из Рима у Ефес ка Светом Јовану Богослову, коме је помагала у дјелу проповиједања Јеванђеља.

Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свијету као прави Христов апостол. Скончала мирно у Ефесу и сахрањена, по предању, у оној истој пећини у којој и седам младића, чудотворно успаваних на стотине година, по том оживјелих, па онда умрлих. Мошти Свете Магдалине пренијете су доцније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен Светој Марији Магдалини.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here