У ПЉЕВАЉСКОМ КРАЈУ ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ

0
165

На празник Светог пророка Илије, Илиндан, у петак 2. августа 2024. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у селу Сречање код Пљеваља поводом обељежавања значајног јубилеја овог светог храма, 100 година од обнове и освећења.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Олић, протођакон Иван Савић и ђакон Угљеша Скоко из Чајнича (Митрополија дабробосанска).

Након заамвоне молитве и трократног молитвеног опхода око храма освештани су славски дарови и преломљен славски колач које су припремили чланови Црквене Општине Сречање, као домаћини ове свечаности.

Честитајући сабраном вјерном народу празник Светог пророка Илије Високопреосвећени је у пастирској бесједи рекаo да у Светом Јеванђељу које смо управо прочитали стоји да је Господ наш Исус Христос, пред свој велики подвиг на Голготи, рекао својим светим ученицима, апостолима, да се не растају, него да задрже то заједништво.

– Основно је питање нама како стојимо пред животом, како се држимо пред животом. Шта од живота очекујемо, шта тражимо, јесмо ли се уплашили, јесмо ли мудри, паметни, да ли животне дане и енергију, и сав тај потенцијал користимо како треба, до крајњих могућности, или их злоупотребљавамо можда, или расипамо. Како стојимо пред животом, да се нисмо можда уплашили.

Владика је потом указао на добре примјере светих које смо недавно прославили и нагласио какао су они чврсто стајали пред животом, вјеру одржали и душе своје спасили. Угледајући се на такве примјере имамо и у наше вријеме људе који чврсто стоје пред животом и вјеру своју православну непоколебиво одржавају. Један од њих је и старина Петко Даниловић и његова супруга Милева, како је истакао Високопреосвећени. За ту његову исказану чврстину вјере и љубав према Светој Православној Цркви Петку је овом приликом додјељен Орден Белог Анђела Трећег степена. Сви сабрани су са одобравањем поздравили ову заслужену награду.

Након Божанске Литургије радост празника је настављена у парохијском дому, гјде су домаћини овогодишњег славља припремили трпезу љубави за све сабране.

СВЕЧАНО И НА ИЛИНОМ БРДУ

Црква Светог пророка Илије на Илином брду прославила је крсну славу. Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Дарко Јовић, док су овогодишњи кумови билибраћа Гогићи из Зенице, Игор и Горан са породицама. Поред бројних вјерника, Пљеваљског поља и града Пљеваља, Светој литургији и ломљењу славског колача присуствовао је предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш.

Након одслужене Литургије, празничне литије, освећења славског жита и колача, уследио је традиционални народни сабор. Наредне године, за празник Светог пророка Илије, кум славе ће бити Данијел Кнежевић из Комина.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here