ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ПЈЕСНИКИЊИ ЈЕЛЕНИ КРЕЗОВИЋ

0
174

У читаоници Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ одржано је пјесничко вече, гдје је постхумно представљено стваралаштво Јелене Крезовић. Пред бројном публиком ређале су се похвале на рачун написаних стихова Јелене Крезовић, али су се чула и бројна казивања о њеном изузетно успјешном школовању, током ког је понијела Диплому „Луча“, као и звање ученика генерације. Посебно је истакнуто да је своје школовање крунисала успјешно завршеним студијама на Медицинском факултету, са просјеком оцјена 9,5. Учесници вечери нису заборавили ни Јеленино стваралаштво када је у питању писање прозе, као и склоност да се бави цртањем. 

-Биографију Јелене Крезовић не чини само обична хроника догађања у њеном – животопису. То је својеврсна прича о њеном мишљењу, ставу, схватању, погледу на свијет и смислу живота. Препознатљиво је то у њеној поезији која јој је била сапутница још од раних школских дана па све до датума када је рано заминула у вјечност скупа са својом сапатницом поезијом, истакао је публициста Милорад Јокнић, уредник књиге „Никад сама“.

-Слободни стих све је више присутан у пјесмама новијег датума, што потврђује да је пјесникиња озбиљно закорачила у савремени начин писања. А потом у вријеме зрелости поетског жанра, њене пјесме, римованог и слободног стиха, нашле су мјеста у низу листова и часописа, на бази којих је стицала значајна признања и награде, нагласио је Јокнић. 

Књижевник Миленко Мики Дачевић, је истакао да се у Јеленим пјесмама примјећују и други пјесници, али да је сасвим јасно да је она самостална у свом стваралаштву. Читајући стихове из више пјесама, Дачевић је истакао да се кроз пјесме може јасно видјети сама Јелена, као и њен цјелокупан живот. 

-Своју поетско-прозну заоставштину Јелена Крезовић „Никад сама“ посла на дар будућем читаоцу. Написала је озбиљно дјело чију ће вриједност потврдити вријеме, казао је књижевник  Миленко Јовић, који је  написао и рецензију за поменуту збирку пјесама. 

Јелена Крезовић је млада љекарка, која је преминула 2022. године у Београду. Њена збирка пјесама „Никад сама“ постхумно је изашла из штампе у издању Књижевног клуба „Далма“. Током вечери чули су се подаци да су неке од пјесама Јелене Крезовић награђене на појединим конкурсима а да Јелена није ни стигла да прими те награде, већ је то, након њене смрти, урадио њен отац Драган Крезовић

Пјесничко вече, посвећено Јеленином стваралаштву, завршено је коктелом који су приредили  родитељи, Драган и Росa, и сестре Бојана и Станислава. Модератор вечери била је директорица Библиотеке „Стеван Самарџић“, Бојана Ђачић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here