БЛОКИРАЋЕ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ РАНЧЕ У СРЕД СЕЗОНЕ

0
168

Пет година не користе имања а нису ни земљиште наплатили

И поред више покушаја да наплате експроприсане непокретности на којима је изграђен нови гранични прелаз Ранче, мјештани су најавили блокаде истог у највећем јеку туристичке сезоне.

-Пета је година од како не користимо имања. Нисмо добили цента. Људски смо се понијели према извођачу радова и нисмо оспоравали радове, јер смо рачунали да ће се експропријација што прије завршити. Из МУП-а су нам обећавали паре, надвожњаке, прилазне путеве до кућа… Од тога ништа није било, ми смо излагани и преварени. Сад МУП користи наша имања од којих смо ми живјели, казали су незадовољни мјештани села Ранче.

Они истичу да је више пута вршен процес експропријације земљишта, али све безуспјешно.

-Прво смо се жалили на малу цијену, која је била 2,25 еура мања у односу на период прије инфлације. Након Министарства финансија упутили смо тужбу Управном суду, који је указао да се морају утврдити све чињенице и поштовати Закон о експропријацији. Пљеваљски катастар је након двије године поново донио исто рјешење као 2020. године. Ми смо опет уложили жалбу Министарству финансија, а оно је вратило предмет на поновно одлучивање. Затим је пљеваљски катастар уступио предмет Државној комисији Управе за некретнине која је тражила од МУП-а сагласност за експропријацију. Скоро два мјесеца сагласности још нема. Неко у МУП-у све ово кочи и није му у интересу да се ово што прије заврши, казали су власници експроприсаних непокретности.

Нови гранични прелаз Ранче је започет да се гради у августу 2020. године, а свечано је отворен у јуну 2023. године. Отварање прелаза званично је извршио тадашњи министар полиције Филип Аџић и представници Европске унијед. Тада је дато обећање да ће се изнаћи правично решење.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here