„АДА“ ПРЕД ПОТПУНИМ КОЛАПСОМ

0
144

Влада да притекне у помоћ или следи пропаст

Након најновијих изречених рјешења о наплати дуговања од стране локалног предузећа „Чистоћа“, „Управе прихода“ и захтјева еколошког инспектора, у Спортској дворани „Ада“ слиједи потпуни колапс. Предузеће „Чистоћа“ преко јавног извршитеља затражило је наплату дуга од Дворане у износу од 75 хиљада евра. Управа прихода на исти начин потражује 300 хиљада евра, а еколошки инспектор до 19. септембра тражи да ово спортско предузеће замјени филтере на постројењу сопствене котларнице. 

У таквим околностима, седам запослених радника у овом колективу тешко да ће примити јулску зараду. Тешко је повјеровати да ће ово предузеће уопште опстати јер су његови укупни дугови у износу од око 460 хиљада евра, а годишњи приходи око 115 хиљада. 

Пословодство „Аде“ није у могућности ни да потписује уговоре о репрограму дугова, јер већ има један репрограм дуга према Електропривреди за електричну енергију. Уколико се потпише репрограм са предузећем „Чистоћа“, обавеза би била да се мјесечно плаћа рачун од 750 евра, али и рата дуга. У случају репрограма обавеза за порезе и доприносе, рата дуга би била већа. Проблем је и што новца нема да се изврши наредба еколошког инспектора и да се поставе филтери на котларницу. 

Поменути дугови су се гомилали последњих двадесет година, односно од изградње и отварања „Аде“. Нико озбиљно овом колективу није притекао у помоћ. Већинско власништво Државе  је ометало да локална управа, која је свега 11 одсто власник, помогне у рјешавању проблема. С друге стране из Владе није било помоћи. 

Последњих година, пословодство је покушавало да изађе из изузетно тешке финасијске ситуације. Тврде да су радили, штедјели колико су могли. Тако је по систематизацији предвиђено да ради 16 радника, а тренутно је упослено, са директором, седам. Зараде запосленим су на минималцу од 450 евра. Притом, све је урађено да се приходи подигну и појединим школама, које немају спортске сале уступљен је простор за наставу. Општина Пљевља користи дио пословног простора уз  накнаду, а у „Ади“ тренирају и бројни спортски клубови. Прошле године губитак је био 11 хиљада евра, што говори да је сведен на минимум, али је сасвим јасно да се са пословањем у минусу не могу враћати дугови. 

„Ада“ је тренутно у најтежој финасијској ситуацији од отварања и тешко је очекивати да неће запасти у потпуни финасијски колапс. Уколико не буде помоћи Владе, излаз је немогућ. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here