ЦРНОГОРСКА НЕЗАВИСНОСТ СКУПО КОШТА ПЉЕВЉАКЕ

0
298

Иако су поједини трговци последњих година демантовали тврдње Пљевљака да су цијене животних намирница у великим маркетима веће у Пљевљима него у Подгорици, сада се види да су жалбе грађана биле основане. Најновије истраживање „Вјести“ показало је да се за 13 истих  артикала у Будви издвоји 37,8 евра, а у Пљевљима 37,5 евра. Исто истраживање је показало да за исте производе у Подгорици треба издвојити 36 евра. На тај начин цијене у туристичкој престоници су највеће али су Пљевља на другом мјесту у Црној Гори по скупоћи. Све то говори да трговци у Пљевљима изузетно добро зарађују, као и да су тачне жалбе грађана, да су цијене у великим маркетима у Подгорици ниже него у Пљевљима. 

Претходних мјесеци и година, из појединих невладиних организација су тврдили да су цијене веће у Пљевљима него у Подгорици али су трговци то одлучно одбијали и такве информације оцијењивали као злонамјерне. Трговци су чак тврдили да на цијене не утиче ни то што су све велепродаје у Подгорици и што намирнице у Пљевља стижу управо из Подгорице. Сада је очигледно да се трошкови превоза укалкулишу у цијене и да се на тај начин пребацују на терет грађана. 

У вријеме заједниче државе са Србијом, у Пљевљима су цијене прехрамбених производа увијек биле ниже него у Подгорици, јер су производи стизали из Србије. Сада када намирнице стижу из Подгорице и када је веома тешко набавке вршити директно из Србије, сасвим је јасно да су цијене веће у Пљевљима. Свакако би на то питање требало да дају одговор они који су тврдили да се отцјепљењем Црне Горе од Србије неће ништа промијенити. 

Последњих година, „окованост Пљеваља државним границама“, као и веће цијене и скупљи живот, веома су битни разлози за исељавање становништва, како у правцу Подгорице, тако и у градове у Србији. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here