У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ОДРЖАН СКУП „ЈЕДИНСТВО И СНАГА –СРБИЈА“

0
167

Током дводневног скупа „Јединство и снага –Србија“, на коме су узели учешће 250 делегата из дијаспоре и земаља региона, дата је подршка актуелној власти Србије на борби за очување Косова и Метохије, као и на даљим мјерама које се спроводе на економском јачању Србије. Истовремено упућена је порука о неопходности на очувању јединства српског народа у расејању и земљама региона. 

-Политика која је дефинисана су јединство и снага Србије. Јединство је наша насушна потреба. Насушно нам је потребно да се излечимо од малигнитета биполарних подела, различитих начина да се раздовојимо, казао је приликом свечаног отварања скупа премијер Србије и изасланик предсједника Александра Вучића, Милош Вучевић.

-Треба радити на српском јединству. Када смо јединствени као народ, као држава, као црква, када смо сабрани, из тог јединства имамо снагу, која нам је потребна да издржимо све изазове са којима се суочавамо. Не снагу да бисмо се јуначили, већ да опстанемо као народ, нагласио је премијер.

Напоменуо је да времена нису оптимистичка, па је снага још потребнија да би се преживела.

-Када знамо са чим се данас суочавамо, какви су притисци на нашу државу, пре свега на народ на КиМ, када забране наше писмо и језик. Када знамо да смо ми, који смо протерани са наших огњишта оптужени за злочине и геноцид, онда разумете да је потребна снага да бисмо сачували државу. А, то не можемо ако нисмо јединствени, истакао је Вучевић.

Премијер је поручио Србима из дијаспоре да није најважније да инвестирају, већ са чувају оно што јесу и што их одређује, јер, како је додао, као да се нека невидљива рука се труди да нас разједини, да немамо колективни дух и свест.

-Питање идентитета, културе, језика, вере, свега што нас чини као народ је важно. Висина плате је битна, стварамо услове да живимо боље. Али, ако немате језик, писмо, осећај да припадате неком народу немате праве вредности, рекао је Вучевић.

Посебно је потребно да се сачува оно што Срби јесу, не угрожавајући било кога.

-Само да нам дозволе да будемо то што јесмо где год да живимо. Али, ако ми то не желимо, ако сматрамо то баналном ствари, нема нам спаса, не може нико да нам помогне. Онда ће бити ти скупови појединаца који трају као лептири. Где год живели и шта год радили, не заборавите како је наш велики Шантић опевао и победио све границе, баријере и бирократију, јер је писао – свугде где је српска душа, ту је отаџбина моја. Где год живели Срби – били и Србију славили, поручио је Вучевић.

Домаћин ове манифестације, министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Миличевић оценио је да овај скуп симболизује заједнички циљ изградње независне и развијене Србије.

-Наша заједница је снажна само ако смо јединствени. Настављамо политуку окупљања гласова са Сабора дијаспоре. Желилмо да чујемо и како можемо да помогнемо нашој дијаспори, али и како она може да учествује у развоју Србије. Јасна је опредељеност и одлучност државног врха да заједнички радимо на јачању развоја наше матице и дијаспоре. Заједно можемо да изградимо бољу Србију и верујем да је њена будућност светла уколико будемо радили заједно, поручио је Миличевић.

Током поменутог скупа, учешће у раду су узели министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар за културу Никола  Селаковић, министарка за просвету Славица Ђукић Дејановић, предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић, као и бројни секретари министарстава у Влади Републике Србије. Учешће у раду су узели министри из Владе Републике Српске, као и потпредсједник Владе Сјеверне Македоније Иван Стоилковић. На скупу су изостали представници Владе Црне Горе, који су званично и представници српског народа. Домаћини су саопштили да су поједини чланови Владе били позвани, али да се нису на појавили. Када је у питању Црна Гора на скупу су узели учешће представници једног броја организација, које су препознатљиве по раду на заштити права српског народа.  

Скуп је у име Његове светости патријарха српског Порфирија, благословио викарни епископ Иларион.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here