ВЕЛИКА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНИХ ДАВАОЦА КРВИ НА ЖАБЉАКУ

0
333

Меморијал „Лазар-Лазо Караџић“ који је на Жабљаку одржан у данима викенда иза нас окупио је бројне хуманисте из Црне Горе, Србије и Републике Српске. У акцији добродољног давалаштва крви прикупљена је значајна количина драгоцјене течности.


-Изузетно смо задовољни одзивом грађана на данашњој акцији којом приликом је прикупљено око стотину јединица крви. Тим прије што је ова акција прва након вишегодишње паузе, казао нам је др Ђорђе Зоговић, љекар из Завода за трансфузију крви Црне Горе.


Након акције давалаштва крви учесници су се окупили за трпезом љубави, уприличеној за ову прилику. Присутне је поздравио Радош Жугић, предсједник општине Жабљак.


-Заиста је предивно видјети вас хуманисте и добротворе пристигле под Дурмитор са свих страна. И не само то већ и лично бити дио екипе, јер ми причињава посебну част што сам од данас и сам члан друштва добровољних давалаца крви које носи име Лазара-Лаза Караџића. Лазо је био симбол хуманости, симбол честитости, симбол људскости, симбол пожртвовања и свега онога што је један Дурмиторац могао са собом да понесе, истакао је први човјек жабљачке општине.

Осим бројних давалаца крви у градић под Дурмитором пристигли су и бројни други хуманисти, добротвори и поштоваоци лика и дјела Лазара-Лаза Караџића. Међу њима је и Михољка-Мика Јанковић из Требиња која је, говорећи о лику и дјелу овог дурмиторског хуманисте, нагласила да управо Лазова хумана дјела и пожртвовање и даље живе, како међу његовим најближим, пријатељима и свима који су га познавали.

-Најбољи доказ и потврда да Лазов лик и његова дјела и даље живе је и данашњи дан када смо се овдје окупили са више страна. Ипак, највећа потврда да ће тако бити и у будућности су велики број младих људи који су данас на истом задатку заједно са нама старијима, истакла је гошћа из Требиња.

На крају, у име ентузијаста из новоформираног Друштва добровољних давалаца крви „Лазар-Лазо Караџић“ који је организовао овај меморијал свим учеснисима и добротворима који су подржали овај догађај захвалио се предсједник друштва Миомир Батизић.

Бокс: Гатачки хуманитарци најбројнији
Овом приликом у градић подно Дурмитора пристигли су хуманисти и добротвори из Чачка, Бара, Подгорице, Никшића, требињам херцег Новог и Будве, Пљеваља и Даниловграда…Међу њима била је и деветнаесточлана екипа КДДК „Гацко“ из истоименог града из републике Српске.

-Дошло нас је укупно 19 чланова, од чега је 16 дало крв. Посебно наглашавам да у нашој екипи има доста младих а њих шест су сада први пут даваоци. Да хуманост не познаје границе потврђује и податак да смо ове године само у акцијама организованим у Црној Гори дали преко 150 јединица драгоцјене течности. Из тог разлога стигло нам је и посебно признање од стране Завода за трансфузију крви Црне Горе – у име цијеле екипе из Гацка поносно истиче Мирослав Вуковић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here