УЧЕНИЦИ ШЕСТ ГОДИНА УЧЕ ХИМНУ

0
136

Према школском програму ученици основних школа у Црној Гори шест година узастопно уче Химну Црне Горе. У некадашњој заједничкој држави, Социјалистичкој федеративној републици Југославији химна се учила у другом разреду основне школе. Иста ситуација је била у Савезној републици Југославији. Сада ученици уче химну од првог до шестог разреда. Сваке године прва лекција из музичког васпитања је Химна.

С правом се поставља питање због чега се инсистира на учењу химне шест година, односно која је последња намјера оних који пишу школске програме и уџбенике? Сједне стране имамо велики број грађана који оспоравају актуелну химну, а с друге стране се од ученика тражи да пуних шест година уче стихове химне, или боље рећи да још пет година утврђују оно што су учили у првом разреду.

Претходних година, у вријеме владавине ДПС-а, донијете су оштре казнене мјере за оне грађане који не покажу поштовање према химној. У то вријеме настали су и садашњи школски програми, кроз које се тражи од школараца да из године у годину уче једне те исте стихове.

Поред већ поменутих питања, поставља се питање шта је урађено последње четири године да се промјене школски програми?

Посебно се поставља питање када ће се вратити у уџбенике многи протјерани аутори. Који су то политички договори да се и даље одржава у животу програм који је уништио школство. Има ли користи од политичких промјена ако се нове генерације школују и образују по старом програму, који је скројен у вријеме диктатуре једног криминалног режима.

Што се тиче химне, тешко је очекивати да ће ученици под притиском исту учити.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here